Historisk arkiv

Intensivert kamp mot skjemaveldet - Regjeringen følger opp handlingsplanen for småbedriftene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 54/1999
Dato: 4. oktober 1999

Statsbudsjettet 2000:

Intensivert kamp mot skjemaveldet – Regjeringen følger opp handlingsplanen for småbedriftene

Det foreslås bevilget 85 millioner kroner til etablering av en felles elektronisk løsning for næringslivets innrapportering av regnskapsdata (SLN- prosjektet). Prosjektet gjennomføres i et samarbeid mellom Brønnøysundregistrene, Skattedirektoratet og Statistisk Sentralbyrå. Bevilgningen gis over Finansdepartementets budsjett.

SLN-prosjektet er et avgjørende gjennombrudd for prinsippet om at bedriftene kun skal rapportere samme type data til det offentlige én gang, noe som er et hovedmål i handlingsplanen for småbedrifter som ble lagt fram av nærings- og handelsminister Lars Sponheim sammen med fjorårets statsbudsjett. Midlene over NHDs eget budsjett til oppfølging av handlingsplanen øker fra 8,5 til 22 millioner kroner neste år. Det meste går til et intensivert arbeid med regel-, forskrifts- og skjemaforenkling forankret i Regjeringens program Et enklere Norge.

Tall fra Oppgaveregisteret i Brønnøysund viser at samordningsgevinsten ved sletting og samordning av unødvendige skjemaer nå er større enn ekstrabelastningen ved nye skjema. Ressursene som settes inn på neste års budsjett skal forsterke denne utviklingen.

Samtidig med årets statsbudsjett legges det ut på NHDs Internettsider en oppdatert status* over oppfølgingen av Regjeringens handlingsplan for småbedrifter. Den viser at Regjeringen er i rute på de aller fleste punkter og at en rekke av virkemidlene som handlingsplanen la vekt på er videreført og styrket på neste års budsjett. Det gjelder bl.a. tilgangen på såkornkapital, den nye ordningen som skal stimulere til kommersialisering av forskningsresultater (prosjektutviklingstilskudd), og Forskningsrådets/SNDs ordninger for å assistere småbedrifter i kompetanseutvikling og forskingsaktiviteter. Den samlede økningen i SNDs utviklingstilskudd er på 76 millioner kroner. FORNY-programmet trappes opp fra 24 til 44 millioner kroner neste år, og bevilgningen til FoU-kontrakter styrkes med 13,2 millioner kroner.

Arbeidet med å tilrettelegge etter- og videreutdanningsreformen for småbedriftenes hverdag og kompetansebehov blir et sentralt område i tiden som kommer. De neste årene har Regjeringen avsatt 400 mill kr til oppfølging av reformen, og innenfor disse midlene vil utnyttelse av arbeidsplassen som læringsarena og utviklingsprosjekter for SMB bli prioritert.

Store framskritt gjøres også når det gjelder tilgjengelig og brukertilpasset offentlig informasjon for bedriftene. BEDIN er i ferd med å utvikle seg til en samlet veiviser til næringsrettet informasjon på Internett, og er nylig også tilkoblet Brønnøysund-registrenes database over formelle krav til næringsutøvelse.

* Statusrapporten finnes på web-adressen linkdoc024005-990200#dochttp://odin.dep.no/nhd/publ/publ.html


Kontaktperson:
Statssekretær Harriet Berg, tlf. 22 24 01 02
Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, tlf. 22 24 01 25

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen