Historisk arkiv

IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 17
27.03.99

IT- og kunnskapssenter på Fornebu

5. mars 1999 nedsatte nærings- og handelsminister Lars Sponheim et hurtigarbeidende utvalg ledet av rektor Emil Spjøtvoll for å utarbeide krav og retningslinjer til et IT- og kunnskapssenter på Fornebu, innenfor rammene av Stortingets vedtak 25. februar. Utvalget legger i dag fram sin innstilling og foreslår blant annet følgende:

  • Et IT- og kunnskapssenter skal inneholde næringsaktivitet, inkubator, utdannings- og forskningsaktivitet. Det legges til rette for 25-30 boliger for gjesteforskere og 200 hybler til studenter som er knyttet til senteret for en begrenset periode. Senteret skal ikke inkludere generelle samfunnsfunksjoner som kultur-, fritids-, skole- eller barnehagetilbud.
  • Arealer brukt til inkubator, tilleggsarealer og utdannings- og forskningsaktiviteter og boliger inngår i et felles eierskap og leies ut til den aktuelle part. For arealer til næringsformål skilles det mellom én del som selges direkte fra staten til interesserte bedrifter eller tilbyder med IT-føring, og én del som festes bort til bedrifter. Et managementselskap gis i oppgave å etablere en "portnerfunksjon" som setter betingelser til type aktivitet og godkjenner bedriftene før de kan etablere seg ved senteret.
  • Et IT- og kunnskapssenter på Fornebu må omfatte både IT-næringen selv og brukere av IT. Det bør ikke legges like strenge føringer på hele området på 250 dekar som er aktuelt for næringsformål, da potensialet for forskningsbasert næringsutvikling med IT som viktig komponent ikke er stort nok. For området som skal selges til bedrifter eller en annen tilbyder skal det stilles krav om at aktiviteten skal ha IT som en viktig komponent. For området staten fester bort, skal det i tillegg til IT-føringen være en betingelse at virksomheten er utviklings- og forskningsbasert.
  • Utdanningsvirksomhet og forskning i regi av utdanningsinstitusjonene organiseres i et eget aksjeselskap eid av utdanningsinstitusjonene.
  • Inntektene fra salg av eiendommer til næringsformål skal gå til et nasjonalt fond for forskning innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, utbygging av infrastruktur og inkubatoraktivitet.
  • Utvalget finner ikke at Terminalbygget er spesielt velegnet til utdannings- og forskningsformål.
  • For at et senter på Fornebu skal bli av internasjonal betydning, må det bygges opp spesielle kvaliteter. Et godt faglig miljø og høy kvalitet på forskningen som utføres er viktig. Det er også viktig med god infrastruktur, et miljø preget av entreprenørskap, attraktive lokaler og den gunstige plasseringen ved Oslofjorden.
  • Senterets hovedmål er å gi et løft til framtidens næringsutvikling og verdiskaping innenfor IT. Det skal skapes et miljø preget av entreprenørskap. Samlokalisering av bedrifter i et innovativt miljø vil stimulere til nyskaping. Fysisk samlokalisering kan ikke erstattes av kommunikasjon over Internett.
  • Det er kvaliteten på virksomheten, og ikke senterets størrelse, som er avgjørende. Blant annet må utdanningsaktiviteten utvikles i takt med næringsvirksomheten.
  • Det finnes flere forsknings- og næringsparker i Norge med nærhet til utdanningsmiljøer. Det eksisterer gode næringsmiljøer over hele landet. Dette er bedrifter som er internasjonalt orienterte og ledende innen sine områder. Et IT-senter på Fornebu kan lett bli oppfattet som en konkurrent om ressurser. Dette må motvirkes ved koblinger til regionene og ved statlige tiltak. Det må legges vekt på å etablere gode samarbeidsforhold til eksisterende virksomhet for å skape nasjonale ringvirkninger.

Nærings- og handelsdepartementet vil på basis av Spjøtvoll-utvalgets innstilling utarbeide endelige kravspesifikasjoner. Disse vil bli offentliggjort 7. april. Aktuelle interessenter må legge fram sine planer for senteret innen 18. mai. Innen 1. juni vil Regjeringen beslutte hvem som skal få i oppdrag å videreutvikle og gjennomføre planene om et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

Spjøtvoll-utvalgets innstilling vil bli lagt ut under nyheter på ODIN: linkdoc024005-990134#dochttp://odin.dep.no/nhd/publ/1999/fornebu.html

Kontaktperson:

Sandra Clark, telefon 22 24 01 27 (gjelder også i dag, lørdag)

Hugo Parr, telefon 67 07 21 58, mobil 908 49 762

Lagt inn 27. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen