Historisk arkiv

Krav og retningslinjer til et IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 19/99
Dato: 8. april 1999

Krav og retningslinjer til et IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Med utgangspunkt i Stortingets vedtak av 25. februar 1999 og Spjøtvoll-utvalgets innstilling har Nærings- og handelsdepartementet i dag fastsatt krav og retningslinjer til et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Spesifikasjonen omfatter blant annet følgende:

Senteret skal inneholde næringsaktivitet, inkubator, utdannings- og forskningsaktivitet. Det skal tilrettelegges for ca 30 boliger til gjesteforskere og ca 200 studenthybler. De arkitektoniske løsningene skal bidra til å skape fellesskap og integrasjon mellom aktørene.

Stortinget har vedtatt at Terminalbygget legges inn i det felles eierselskapet og planene skal innrettes etter dette. Spjøtvollutvalget påpeker at Terminalbygget vil være lite egnet for utdannings- og forskningsformål. Derfor inviteres tilbyderne til å foreslå alternative anvendelser i eller utenfor det felles eierselskapet.

Tilbyder skal redegjøre for planer om etablering av tjenester innen markeds- og bedriftsutvikling, spesielt rettet mot nyetablerte bedrifter. Tilbyder må også redegjøre for spesielle tiltak rettet mot å tiltrekke seg internasjonale konserns FoU-aktivitet, og om man vil støtte opp om utdannings- og forskningsaktiviteten i tillegg til institusjonenes egen virksomhet.

Samspill regionalt

Aktiviteten på Fornebu må bygges opp slik at den spiller sammen med og utfyller eksisterende miljøer. Tilbyder skal formulere nasjonale og regionale mål for utviklingen på Fornebu. Senere vil departementet vurdere en løsning hvor inntekter fra næringsarealene som selges av staten brukes til en nasjonal IT-satsing.

Finansiering og forretningsplan

Tilbyder skal anslå det totale kapitalbehov og investeringskostnadene for realiseringen senteret, gjøre rede for finansieringen og skissere sitt eget bidrag til egenkapitalen. Det må kunne vises til en utviklings- og forretningsplan som bidrar til å understøtte visjonen for et IT- og kunnskapssenter. Staten vil selv legge til grunn en normal avkastning justert for risiko.

Selskapsform og organisering for øvrig

Staten søker samarbeidspartner(e) som innenfor rammen av et felles selskap gis mulighet til å etablere et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Ved etableringen av det felles selskapet vil staten investere faste eiendommer som verdier i selskapet. Samarbeidspartneren må stille til disposisjon kapital som tilsvarer statens verdier, alt avhengig av hvilken modell som velges. Staten vil legge vekt på at eksisterende nærings-, utdannings- og forskningsvirksomhet får en styrket posisjon som følge av en nasjonal satsing på Fornebu.

Infrastruktur

Tilbyder skal skissere hvordan infrastrukturen skal bli attraktiv, spesielt for å tiltrekke seg FoU-basert næringsliv og internasjonale kompetansepersoner. Det bes om konseptbeskrivelse og innbyrdes organisering av aktiviteten. Arkitektskisser kreves ikke. Bærum kommune har bestemt at grunneierne/utbyggerne skal bekoste utbygging av områdets infrastruktur.

Salg/feste av areale og føringer på bruken

Arealer brukt til inkubator, utdannings- og forskningsaktiviteter, fellesarealer og boliger til gjesteforelesere og studenter inngår i et felles eierselskap og leies ut. Et rimelig arealbehov er av Spjøtvoll-utvalget anslått til 10 000 m² til inkubator, 10 000 m² til utdanning og forskning og 250 000 m² til næringsvirksomhet. Staten legger opp til å selge ca halvparten av senterets næringsareal på ca 125 dekar til bedrifter/tilbydere. Arealet inngår i IT- og kunnskapssenteret, men ikke i det felles eierselskapet.

For området på 250 000 m² til næringsformål skilles det mellom en del som selges fra staten til interesserte bedrifter eller tilbyder, og en del som selges til det felles eierselskapet. For de to områdene legges det ulike føringer på bruken og salg skjer til markedsverdi. For det området som selges, stilles det krav om at aktivitet som etableres skal ha IT som en viktig komponent i sin virksomhet. For området som staten selger til det felles statlige/private eierselskapet, skal det i tillegg til IT-føringen være betingelse at virksomheten er utviklings- og forskningsbasert.

Videre prosess

Aktuelle interessenter må legge fram sine planer for senteret innen 18. mai. Innen 1. juni vil Regjeringen beslutte hvem som skal få i oppdrag å videreutvikle og gjennomføre planene om et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

Kravspesifikasjonene ligger i vestibylen i R4, Einar Gerhardsens plass 1 i dag, og vil i morgen bli lagt ut på linkdoc024005-990133#dochttp://odin.dep.no/nhd/publ/1999/fornebu/krav.html


Kontaktperson:
Jan Fredrik Lockert, telefon 22 24 66 15
Vigdis Olsen, telefon 22 24 66 14

Lagt inn 9. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen