Historisk arkiv

Nye tiltak for økt bruk av elbiler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 63/1999
Dato: 12. november 1999

Nye tiltak for økt bruk av elbiler

- Dagens produksjonsstart av elbilen ”Think” i Aurskog er en milepæl i norsk industri-utvikling. Det er ekstra gledelig når det handler om et så framtidsrettet og miljøvennlig produkt som en elbil, sier nærings- og handelsminister Lars Sponheim

Regjeringen iverksetter nå nye tiltak for å oppnå økt bruk av elbil. - Skal vi i Norge lykkes internasjonalt med elbil-teknologi, er det svært viktig å lykkes på hjemmemarkedet. Derfor må myndighetene ta ansvaret for å legge forholdene bedre til rette for økt bruk av elbiler, uttaler Sponheim. Norge bør kunne være et foregangsland og testmarked for elbilens muligheter i et miljøvennlig transportsystem. Regjeringen har satt høye mål til bedring av lokal luftkvalitet og støyforurensing, og overgang til elbil kan bidra til å møte disse truslene mot miljø og helse.

De nye tiltakene er:

  • Lavere avgifter for elbil som firmabil. Avgiftsgrunnlaget skal reduseres ved å endre forskriftene om personbeskatning ved privat bruk av elbiler som firmabiler.
  • Gjøre det attraktivt å bruke elbil til varetransport. Regelverket skal endres slik at elbiler for distribusjon av varer ses på som varebil i momsregelverket.
  • Flere elbiler i staten. Departementene vil ta initiativ overfor sine underliggende etater om valg av elbiler der dette er et reelt alternativ, bl.a. ved å bruke GRIPs innkjøpsveileder i utformingen av anbud.
  • Oslo som utstillingsvindu for miljøvennlig transportteknologi i verdensklasse. Staten er gjennom støtteordningene i SND og Forskingsrådet innstilt på å delta i et demonstrasjonsprosjekt i Oslo, sammen med flere norske høyteknologibedrifter og tjenesteleverandører. Formålet er å utvikle nye, miljøvennlige transportløsninger og å bidra til å utvikle mer ”intelligente” elbiler.

I tillegg er det allerede innført en rekke viktige tiltak som begunstiger bruk av elbiler, som gratis offentlig parkering og fritak for bomavgift, vrakpant, engangs- og årsavgift.

Alle tiltak nevnt her gjelder naturligvis for elbiler generelt, ikke bare for ”Think”.


Kontaktperson: Vigdis Nessøe, telefon 22 24 63 53

Lagt inn 12. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen