Historisk arkiv

OECD-møte om elektronisk handel i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 33/1999
Dato: 17. juni 1999

OECD-møte om elektronisk handel i Oslo

Nærmere 100 deltakere fra landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) møtes i dag i Oslo for å drøfte utviklingen og utfordringer innenfor elektronisk handel mellom bedrifter. Mer enn 80 prosent av all elektronisk handel foregår mellom bedrifter. Møtet omhandler de siste trendene og effektene av elektronisk handel. Nye forretningsmodeller som vil utnytte elektronisk handel over Internett vil også bli belyst.

Ved åpningen av møtet i dag understreket statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Hans Antonsen at endring av forretningsdriften med elektronisk handel er en av de viktigste strategiske utfordringene næringsliv og myndigheter. Han påpekte at det er mange interessenter i forbindelse med utvikling av elektronisk handel og at OECD på en særegen måte har brakt disse sammen for avklaring av mulige veivalg. Antonsen viste også til stortingsmeldingen om elektronisk handel og forretningsdrift, som ble lagt frem sist uke. Denne meldingen trekker opp Regjeringens mål og strategier for hvordan Norge skal komme i forkant av utviklingen og høste de samfunnsøkonomiske gevinstene.

Flere norske miljøer vil bidra på OECD-møtet. Norsk Regnesentral vil gi en oversikt over utviklingen av elektronisk handel i det nordiske markedet for elektrisk kraft. Posten SDS vil presentere hvordan de som en tradisjonell tjenesteyter har utviklet tjenester for sikker identifisering i forbindelse med elektronisk handel og kommunikasjon. Statoil vil presentere Secure Oil Link, et nettverkssamarbeid innenfor petroleumsindustrien der både oljeselskap og leverandørindustrien deltar. Bankenes Betalingssentral vil innlede om hvordan man i banksektoren beveger seg fra å være betalingsformidler til å bli informasjonsformidler, og om de nye utfordringene banksektoren står overfor i møte med åpne nett og nye kommunikasjonskanaler.

OECD har elektronisk handel som et av sine høyest prioriterte arbeidsområder. Organisasjonen arbeider med å få mer kunnskap og fakta om den økonomiske og samfunnsmessige betydningen av elektronisk handel. Hittil har elektronisk handel mellom bedrifter hovedsakelig foregått på lukkede nett. Nå får handel over åpne nett som Internett stadig økende betydning. Det skaper nye muligheter for flere bedrifter, også små og mellomstore bedrifter, men reiser samtidig nye utfordringer både for næringslivet og myndigheter.

Nærings- og handelsdepartementet er vertskap for møtet som gjennomføres i samarbeid med OECD, Næringslivets Hovedorganisasjon og Telenor.


Kontaktperson: Jostein Håøy, telefon 9157 2958

Lagt inn 17. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen