Historisk arkiv

Regjeringen ber om fullmakt til å stemme for en rettet kapitalutvidelse som ledd i Hydros overtakelse av Saga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 27
Dato: 28.05.99

Regjeringen ber om fullmakt til å stemme for en rettet kapitalutvidelse som ledd i Hydros overtakelse av Saga

I Statsråd i dag er det vedtatt å fremme en proposisjon til Stortinget hvor man ber om samtykke til at Nærings- og handelsdepartementet får fullmakt til å stemme for en rettet kapitalutvidelse på ekstraordinær generalforsamling i Norsk Hydro. Som kjent er dette et ledd i selskapets overtakelse av aksjene i Saga Petroleum. Kapitalutvidelsen vil medføre at staten ikke lenger har aksjemajoriteten i Norsk Hydro.

Bakgrunnen er at Saga Petroleum har tatt skritt for å finne nye eiere som kan bidra med kapital. Regjeringen mener at målsetningen om tre uavhengige norske oljemiljøer derfor er satt under press og et viktig spørsmål er om Saga Petroleum skal være norsk eller utenlandsk eiet. Norsk Hydros fremlegg berører også det sentralte politiske spørsmålet om statens aksjemajoritet i selskapet.

Regjeringen går inn for at staten som majoritetsaksjonær gir sin tilslutning til at Hydro eventuelt overtar Saga Petroleum. Selvom dette vil redusere statens eierandel fra 51 til ca. 43 prosent, vil man fortsatt ha kontroll over forhold av fundamental karakter i Norsk Hydro.

Regjeringen vil fortløpende vurdere behovet for å fremme forslag for Stortinget om fullmakt til å øke statens eierandel i Norsk Hydro til over 50 prosent.


Kontaktperson: Sandra Clark, telefon 22 24 01 27

Lagt inn 28. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen