Historisk arkiv

Regjeringen inviterer reiselivet til felles løft for økt lønnsomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 65/99
Dato: 06.12.99

Reiselivsmeldingen: Regjeringen inviterer reiselivet til felles løft for økt lønnsomhet

Felles merkebygging av Norge som reisemål er en av forutsetningene for å øke lønnsomheten og verdiskapingen i reiselivsnæringene, skriver Regjeringen i St.meld. nr. 15 (1999-2000) ”Lønnsomme og konkurransedyktige reiselivsnæringer”. Meldingen ble vedtatt i Statsråd i dag.

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim konstaterer at reiselivsnæringene står overfor store utfordringer i årene fremover.

- I en framtid hvor verdiskapingen i økende grad må komme i fastlands-Norge, og hvor en minkende arbeidsstyrke må produsere mer, er satsing på økt lønnsomhet helt nødvendig også i reiselivsnæringene.

Norge som turistmål

Å ha gode reiselivsprodukter er verdliøst om de ikke er synlige i markedet. Regjeringen vil prioritere midler til en felles internasjonal profilering av Norge som reisemål gjennom Norges Turistråd. Det offentlige tilskuddet til internasjonal markedsføring skal i tiden framover konsentreres mer mot merkebygging av Norge. Norges Turistråd vil få i oppgave å konkretisere en helhetlig strategi for den fremtidige internasjonale profileringen. Dette skal skje i nært samarbeid med reiselivsnæringene.

Norge på Internett

I dag søker 60 prosent av alle nettbrukere reisinformasjon på nettet. Prognoser anslår at opp til 20 prosent av reiseomsetningen vil skje over Internett i løpet av få år. Regjeringen ønsker aktivt å stimulere til at reiselivsnæringene utnytter teknologiens muligheter. En helhetlig nasjonal presentasjon av norske reiselivsbedrifter og reisemål på Internett skal gjøre det lettere å formidle informasjon om Norge og norske reiselivsbedrifter. Regjeringen har derfor på neste års budsjett gitt en oppstartsbevilgning på 8 millioner kroner til utvikling av en Internett- portal som skal drives av Norges Turistråd. Bedrifter i hele landet skal ha mulighet til å presentere seg og legge til rette for salg av sine produkter. Portalen kan bli småbedriftenes og distriktenes mulighet til å markedsføre seg internasjonalt. Utviklingen av portalen skal skje i nært samarbeid med reiselivsbedriftene og første versjon planlegges ferdigstilt innen 1 september 2000.

Felles innsats for produktutvikling

Regjeringen er opptatt av at den offentlige innsatsen må konsentreres om å utvikle et bredt tilbud av produkter som markedet etterspør. Hensynet til kvalitet og kundeorientering må vektlegges. En sterkere og mer konsentrert innsats om tilrettelegging og utvikling av attraktive reisemål er også nødvendig for å møte utfordringene i den internasjonale konkurransen. Den offentlige innsatsen på sentralt og lokalt nivå må støtte opp om dette.

Produkt- og reisemålsutvikling er først og fremst næringens eget ansvar, og bedriftene må stå for det meste av finansieringen. Dersom en samlet næring ønsker en ordning med en mindre avgift på omsetningen, som skal tilbakeføres til bedriftenes eget fellesarbeid på produkt- og reisemålsutvikling, vil Nærings- og handelsdepartementet bidra til å utrede dette. En forutsetning er imidlertid at en evt. ordning blir selvfinansierende og at den forvaltes av næringene selv.

Lønnsomhet og tilgang på arbeidskraft

I 1998 sto reiselivsnæringene for 6,7 prosent av den samlede sysselsettingen i Norge og for 4,3 prosent av BNP. Bruttoproduktet (verdiskapingen) pr. arbeidstaker er svært lavt i forhold til de fleste andre næringer. Det er spesielt distriktsbedriftene som sliter med lønnsomheten. Årsaken er at de i langt større grad enn bybedriftene er avhengige av ferie- og fritidsmarkedet som er sesongbetont.

Tilgang på arbeidskraft vil bli en av de største utfordringene for reiselivsnæringene. Allerede i dag har mange bedrifter problemer med å rekruttere arbeidskraft. Når vi også vet at framtidas arbeidstakere i gjennomsnitt vil ha høyere utdanning og større krav til lønn, jobbinnhold og utviklingsmuligheter, er det viktig med en bred satsing på kompetanseoppbygging, økt fleksibilitet i arbeidsmarkedet og på andre tiltak for økt tilgang på arbeidskraft.

Hovedutfordringen

- Med vår uberørte natur, tradisjonsrike kultur og høye livskvalitet har Norge enorme muligheter som reisemål. Lønnsomhet i næringene kommer likevel ikke av seg selv. Selv om Regjeringens strategier gir grunnlag for å skape lønnsomhet og konkurransekraft, må hovedinnsatsen ligge i bedriftenes målbevisste og systematiske arbeid, avslutter nærings- og handelsminister Lars Sponheim.


Kontaktperson:
Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Lagt inn 10. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen