Historisk arkiv

Regjeringen trapper opp år 2000-innsatsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 21
Dato: 26.4.1999

Regjeringen trapper opp år 2000-innsatsen

Regjeringens 2. år 2000- redegjørelse til Stortinget:

Dette er en av konklusjonene i redegjørlsen som nærings- og handelsminister Lars Sponheim holdt i Stortinget i dag. Arbeidet skal gis meget høy prioritet i Regjeringen – både i kollegiet som helhet og av den enkelte fagstatsråd. Redegjørelsen tar for seg status innenfor statsforvaltningen, kommunal sektor og det private næringslivet.

Statsforvaltningen

Større etater har kommet lengre enn mindre etater i sitt forberedende arbeid. Beredskapsplaner er fortsatt mangelvare og bare 8 prosent av de større og 6 prosent av de små etatene oppgir å ha slike planer. Mange etater planlegger imidlertid å etablere slike planer i løpet av inneværende halvår.

Utfra det foreliggende materialet mener Regjeringen at det ikke er noen overhengende fare for kritisk svikt i statsforvaltningens grunnleggende tjenesteyting, men faren for at viktige systemer feiler er imidlertid ikke over. Det er et omfattende arbeid som gjenstår, bl. a. i forhold til testing og implementering.

De samlede eksterne kostnader til år 2000- arbeidet i staten beregnes til å være ca. 2,5 milliarder kroner.

Kommunal sektor

Kommunene er selv ansvarlige for håndtering av år 2000 problemene, men Regjeringen følger arbeidet nøye og har etablert Aksjon 2000 for å være pådriver og bidra med informasjonsfomidling og kompetansehevende tiltak. Aksjonen har f.eks. iverksatt prosjekter som involverer ulike deler av den kommunale sektorens ansvarsområder, som vann-, avløps- og helsesektoren.

Ved forrige statusgjennomgang som ble foretatt i vinter, var 95 prosent av kommunene i gang med kartlegging av problemets omfang, men det er bekymringsfullt at kun 31 prosent av kommunene hadde gjennomført test av sine systemer. Regjeringen mener at kommunenes arbeid fortsatt går for sakte selv om det er igangsatt en rekke aktiviteter. Fokus skal fortsatt være rettet mot denne sektoren og det er et nært samarbeid mellom Regjeringen og Kommunenes Sentralforbund.

Næringslivet

Ansvaret for håndtering av år 2000-problemet ligger hos styret og bedriftslederen i den enkelte virksomhet. Regjeringens Aksjon 2000 samarbeider med bransjeforeninger og interesseorganisasjoner for å tilrettelegge for god håndtering av år 2000-problemet i næringslivet.

Generelt har større bedrifter kommet langt i sine forberedelser – små og mellomstore bedrifter har kommet kortere. I en måling gjennomført av Aksjon 2000 i vinter mente bare halvparten av lederne for små og mellomstore bedrifter at år 2000-problemet var relevant for dem. Dette er urovekkende lavt. Kun 26 prosent av bedriftene hadde gjennomført test av sine systemer. Det er fortsatt behov for informasjonstiltak som kan ”vekke” bedriftene og i disse dager har Aksjon 2000 annonsekampanjer bl. a. i fagtidsskrifter.

Regjeringen ønsker i utgangspunktet å mobilisere innsats overfor kommuner og næringsliv gjennom positive tiltak, men vil ikke utelukke at det kan bli nødvendig med tvangstiltak hvis frivillighetslinjen ikke fører fram.

Risiko- og sårbarhetsanalyser

Justisdepartemenntet har innhentet analyser fra aktuelle departementer m.h.t. de kritiske samfunnsområdene. Sannsynligheten for svikt i kraftforsyning og teleleveranser blir vurdert som liten, men det er ikke mulig å gi noen garantier. Det ble vurdert som lite sannsynlig at årtusenskiftet vil innebære noen redusert sikkerhet innen luftfart og oljevirksomhet. Innen 15. mai skal det også foreligge analyser for bl. a. vann-/avløpssektor, informasjonsformidling (TV, radio) og brannvesen.

Helsetilsynet foretok i februar en kartlegging av den lokale helsetjenestens arbeid med risiko- og sårbarhetsanalyser. Det viser seg at situasjonen i fylkeskommunale, kommunale og private virksomheter ikke er tilfredsstillende, spesielt ved aldersinstitusjonene og de kommunale legevaktene.

Regjeringens videre arbeid

Alvoret i år 2000-problemet og de gjenstående oppgavene betyr at Regjeringen gir høy prioritet til år 2000-arbeidet, med tett oppfølging fra hver enkelt fagstatsråd. Det er viktig å prioritere innsatsen mot forbyggende tiltak og skadebøtende tiltak, med hovedinnsatsen foreløpig på det forebyggende arbeidet. Her er noen tiltak som har høy priroritet:

  • Arbeids- og administrasjonsdepartementet skal påse at alle departementer gjennomfører kvalitetsgjennomganger av sine kritiske etater i løpet av våren
  • Alle departementer pålegges å bruke tilsynsmyndighetene aktivt for å sikre best mulig beredskap ved årtusenskiftet
  • Kritiske samfunnssektorer skal følges opp særskilt
  • Forebyggende informasjonsinnsats trappes kraftig opp
  • Fagdepartementene skal utarbeide beredskapsplaner innenfor samfunnskritiske sektorer innen 1. mai 1999.
  • Fylkesmennenes rolle, bl. a. gjennom tilsyn med kommunene skal styrkes.

Nærings- og handelsministerens år 2000-redegjørelse nr. 2 vil bli lagt på Internettet:
http://www.dep.no/html/nofovalt/offpub/utrednin/it/


Kontaktperson:
Hans Antonsen, telefon 22 24 01 06
Jan Fredrik Lockert, telefon 22 24 66 15

Lagt inn 26. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen