Historisk arkiv

Salg av statens aksjer i Sydvaranger ASA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 64/1999
Dato: 3. desember 1999

Salg av statens aksjer i Sydvaranger ASA

Nærings- og handelsdepartementet har akseptert et tilbud fra Varanger Kraft AS på kjøp av statens aksjer i Sydvaranger ASA. Budet er på kr. 117 pr. aksje, hvilket gir staten ca. 217 mill. kroner for dens aksjepost i Sydvaranger ASA.

Jernmalmdriften ved Sydvaranger ble avviklet i 1997, og den siste lasten ble skipet i februar 1999. Det har etter dette vært arbeidet med å avvikle statens engasjement i selskapet. Staten eier 87,45 % av selskapets aksjekapital, mens resten eies av over 2.000 private aksjonærer.

Varanger Kraft AS, som eies av syv kommuner i Øst-Finnmark, la 8. november 1999 fram et offentlig tilbud om kjøp av samtlige aksjer i Sydvaranger ASA til en pris på

kr. 104 pr. aksje. Budet er senere forhøyet til kr. 117 pr. aksje, med tilbudsperiode som utløper i dag kl 1700. Det nye budet verdsetter selskapet til i alt nær 249 mill. kroner, og statens aksjepost til ca. 217 mill. kroner.

Departementet har også mottatt tilbud fra Arctic Bulk Minerals (ABM) i samme størrelsesorden. Disse budene har imidlertid vært gitt med forbehold om at ABM får innvilget en søknad om lånefinansiering hos sin bankforbindelse; en sak som ikke var bragt i orden innen staten traff sin beslutning.

Departementet engasjerte i juli 1999 Fondsfinans ASA v/Bernt Stilluf Karlsen til å bistå med verdivurdering og tilrettelegging for salg av statens aksjer. Fondsfinans har anbefalt at staten aksepterer budet fra Varanger Kraft, slik det nå foreligger.

Varanger Kraft har inngått en avtale med Troms Kraft AS og Hafslund ASA om at de to sistnevnte selskapene på nærmere betingelser kan tre inn som deleiere i Sydvaranger ASA. Selskapene har en felles intensjon om å utvikle et næringssamarbeid blant annet basert på kraftsektoren i regionen, og vil samarbeide om virksomhet rettet mot Nordvest-Russland.

Sydvaranger ASA og Statsskog SF er for tiden i forhandlinger om overføring av frilufts- og utmarksarealer og enkelte andre spørsmål, og departementet tar sikte på at det kan inngås en prinsippavtale om dette før aksjene overføres til Varanger Kraft. Det har også være drøftelser mellom Sydvaranger og Sør-Varanger kommune om forskjellige tomtearealer i Kirkenes. I og med at kommunen er en større aksjonær i Varanger Kraft AS og støtter tilbudet, legger departementet nå til grunn at forholdene rundt arealene i Kirkenes vil bli ordnet i samforstand mellom partene uten at staten behøver medvirke.


Kontaktperson:
Reier Søberg, telefon 22 24 65 12
Morten M. Kallevig, telefon 22 24 67 50

Lagt inn 3. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen