Historisk arkiv

Skipsfartsavtale mellom Norge og Filippinene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 36/99
Dato: 16.07.99

Skipsfartsavtale mellom Norge og Filippinene

En skipsfartsavtale mellom Norge og Filippinene ble i dag godkjent av Kongen i Statsråd. Avtalen ble forhandlet frem 8. og 9. mars i Manila i år, og vil bli undertegnet i nærmeste fremtid.

Over 20 000 filippinske sjømenn er sysselsatt på norskregistrerte skip. Det er derfor ønskelig å styrke samarbeidet mellom norske og filippinske myndigheter innenfor skipsfart. Avtalen innebærer at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at mannskap som søker tjeneste på den annen parts skip skal oppfylle de internasjonale kravene til sjømenns kvalifikasjoner. Det skal utveksles opplysninger om ordningene for utdanning og sertifikater.

Avtalen gir regler for behandling av arbeidstvister på skip registrert i de to land. Et eventuelt krav mot et rederi skal fremmes enten i det land hvor skipet er registrert eller i det land hvor sjømannen er borger. Avtalen gir ikke adgang til at slike krav blir reist i noe tredje land.

For øvrig sier avtalen at partenes skip ikke skal gis noen slags diskriminerende behandling i hverandres havner ved ekspedering og i tilgang på praktiske tjenester. Avtalen gir mannskapet adgang til å gå i land. Videre gir avtalen regler for behandling av eventuelle lovovertredelser begått av mannskapet ombord på fartøyet og for anvendelsen av nasjonal lovgivning på skip i en havn som tilhører den annen part.


Kontaktperson: Leif Asbjørn Nygaard, telefon 22 24 04 70

Lagt inn 16. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen