Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2000: Økt innsats på informasjons- og kommunikasjonsteknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 57/1999
Dato: 4. oktober 1999

Statsbudsjettet 2000:

Økt innsats på informasjons- og kommunikasjonsteknologi

Regjeringen legger opp til en vesentlig styrking av IT-satsingen over flere departementers budsjett. Satsingen på IT- og kompetansemiljøer trappes opp for å stimulere til flere nyetableringer og økt nyskaping.

For andre gang legger Nærings- og handelsdepartementet fram en samlet oversikt over Regjeringens satsing på informasjons- og kommunikasjonsteknologi i statsbudsjettet.

Regjeringen vil styrke sin nasjonale innsats på mikroteknologi med tyngdepunkter i Oslo, Trondheim og Horten, bidra til etablering av språkteknologisenter på Voss, styrke telemedisinsatsingen i Tromsø og bidra til etablering av et senter for avansert forskning ved IT- og kunnskapssenteret på Fornebu. Videre legger Regjeringen opp til en satsing på IT i skolen, som er en firedoblet økning, fra ca. 50 til ca. 200 millioner kroner pr. år over en fireårs periode.

Regjeringen vil også i 2000 prioritere oppfølging av St.meld. nr. 41 (1998-99) Om elektronisk handel og forretningsdrift, og IT som virkemiddel i modernisering og effektivisering av offentlig forvaltning, jfr. Handlingsplan 1999-2001 Elektronisk forvaltning – tverrsektoriell IT-utvikling i statsforvaltningen.

85 millioner til elektronisk kamp mot skjemaveldet

I forbindelse med utviklingen av et system for likning av næringsdrivende i skatteetaten (SLN) er det etablert samarbeid mellom skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundsregistrene for å realisere en samordnet løsning for elektronisk innrapportering fra næringslivet. Det foreslås 85 millioner kroner til dette. SLN samordnes med tiltak under Handlingsplanen for små bedrifter, bl.a. innrapportering til Brønnøysundsregistrene.

25 millioner til etablering av et nasjonalt språkteknologisenter

Språkteknologi er et viktig kultur- og næringspolitisk satsingsområde og er framhevet både i Voksenåserklæringen og i Næringsrettet IT-plan 1998-2001. Regjeringen vil gå inn med 25 mill. kroner i aksjekapital i selskapet som skal utvikle Voss som språkteknologisk senter.

Senter for avansert forskning til Fornebu

Det er foreslått 260 millioner kroner over Nærings- og handelsdepartementets budsjett til statlig aksjekapital i det felles selskapet som skal gjennomføre planene om et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Samtidig inntektsføres salg av statlige eiendommer på Fornebu i statsbudsjettet.

Flere forskningsmiljø har pekt på at forskning av høy kvalitet vil være avgjørende for at IT- og kunnskapssenteret på Fornebu vil bli vellykket. Regjeringen vil sette av 45 mill. kroner til etablering av et senter for avansert forskning innen informasjonsteknologi på Fornebu. Midlene allokeres over budsjettene til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Samferdselsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

29 millioner til telemedisin

Regjeringen vil styrke satsingen på telemedisin i Tromsø med 24 millioner kroner til drift av Nasjonalt Telemedisinsk Senter, og 5 millioner til utvikling av et telemedisinsk nett i Nord-Norge over Sosial- og helsedepartementets budsjett. Myndighetene har store forventninger til at utbyggingen av nettet vil resultere i utvikling av nye tjenester og løsninger for et internasjonalt marked. Samtidig vil det bidra til at pasienter i distriktene får lettere tilgang til helsetjenester der de bor, og behovet for å foreta lange reiser for konsultasjon hos spesialist reduseres i betydelig grad.

IT-rettet FoU styrkes med 35 millioner

Regjeringen vil styrke IT-rettet FoU i Norges forskningsråd over NHDs budsjett med om lag 35 millioner som en oppfølging av Næringsrettet IT-plan 1998-2001. Videre er IT- og tjenestesektoren definert som egen sektor i NHDs budsjettproposisjon fra budsjettåret 2000 for å oppnå en helhetlig og framtidsrettet forskning på området.

Regjeringen foreslår også å bevilge totalt 61,7 millioner til samferdselsforskning, hvorav 41 mill. kroner til telekommunikasjonsforskning i 2000, som er en økning på 5,5 millioner i forhold til 1999.

Som prioritert satsingsområde vil også IT-forskningen nyte godt av den generelle styrkingen av forskning i 2000-budsjettet, blant annet ved at grunnkapitalen i forsknings- og nyskapingsfondet økes fra tre til fire milliarder kroner.

31 millioner til næringshager

Regjeringen vil støtte opp om og bidra til utvikling av livskraftige lokalsamfunn. Det foreslås bevilget 31 millioner kroner over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett til satsing på næringshager med formål å stimulere til utvikling av arbeidsplasser innenfor kompetansebasert næringsvirksomhet i distriktene. Videre foreslås det å styrke tilskuddsordningen for anvendelse av høyhastighetskommunikasjon (HØYKOM-ordningen) med 2 millioner kroner i forhold til 1999 til 20 millioner.

Forskningsparkene er sentrale for kommersialisering av kunnskap i forsknings- og utdanningsmiljøene. Tilskuddet til det viktigste støtteprogrammet på dette området, FORNY, får en kraftig økning fra 24 til om lag 44 millioner kroner i 2000. Over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett innføres det et nytt tilskudd til inkubatortjenester (veksthus for nye bedrifter) på 18 millioner kroner.

Firedoblet IT-satsing i skolen

Regjeringen foreslår å øke satsingen på IT i utdanningen på 150 millioner for 2000. Statens innsats til utvikling og bruk av informasjonsteknologi i skolen blir dermed firedoblet, fra ca. 50 til ca. 200 millioner per år over en fireårs periode. Av disse midlene foreslås 75 millioner kroner avsatt til kompetanseheving og etterutdanningstilbud for lærere, 20 millioner til utvikling av nettbaserte læremidler og læringsmiljøer og 35 mill. kroner til forsknings-, forsøks- og utviklingsarbeid. I tillegg foreslås det bevilget 20 mill. kroner til internett-tilgang og støttetjenester. Norge kommer dermed opp på nivå med de satsinger som er gjort i Sverige, Danmark og England de siste årene.

(Fullstendig omtale av Regjeringens samlede IT-politikk finnes på sidene 27-37 i Nærings- og handelsdepartementets budsjettproposisjon)


Kontaktperson:
Statssekretær Hans Antonsen, telefon 22 24 01 04
Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen