Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2000: Regjeringen redegjør for håndteringen av år 2000-problemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 52/1999
Dato: 4. oktober 1999

Statsbudsjettet 2000:

Regjeringen redegjør for håndteringen av år 2000-problemet

I tråd med oppfølgingsplan av 21 april 1998 gir Regjeringen i St. prp. nr. 1 (1999-2000) den tredje redegjørelsen til Stortinget om håndteringen av år 2000-problemet i Norge.

- Regjeringen forventer ikke svikt i samfunnskritiske sektorer, sier nærings- og handelsminister Lars Sponheim, som understreker at ingen kan fullt ut garantere at det ikke vil oppstå alvorlige feil. Sponheim forteller at det er satt igang særskilt oppfølging innen helse-, vann- og avsløpssektorene, fordi man på disse områdene ikke har vist tilfredsstillende framdrift.

God kontroll i Statsforvaltningen

I følge Arbeids- og administrasjonsdepartementet er det ikke er overhengende fare for svikt i statsforvaltningens grunnleggende tjenesteyting. En vellykket overgang til år 2000 avhenger imidlertid av styrket prioritet i de gjenværende månedene. Enkelte sektorer har stramme tidsmarginer, og det foreligger ikke 2000 spesifikke beredskapsplaner hos enkelte etater. Beredskapsplanleggingen prioriteres derfor i det videre arbeid.

Noen kommuner henger etter

Sommeren 1999 gjennomførte Regjeringen en kartlegging av år 2000-status i alle kommuner. Generelt er arbeidet godt ivaretatt, men en del kommuner har fremdeles kommet kort i arbeidet. Regjeringen mener det derfor er behov for fortsatt pådrivervirksomhet overfor kommunene og, fylkesmennene er sentrale i det videre arbeidet overfor kommunene.

Ikke tilfredsstillende innen vann og avløp

Regjeringen forventer ikke svikt i samfunnskritiske områder som telekommunikasjon, kraftforsyning og bank og finans. Innenfor helsesektoren og vann- og avløpssektoren er imidlertid situasjonen ikke tilfredsstillende og Regjeringen har igangsatt særskilt oppfølging.

Småbedriftene skal fortsatt motiveres

Statusmålinger fra august viser at det fortsatt er mange bedriftsledere som ikke har tatt tak i år 2000-problemet. Dybdeundersøkelser indikerer at selv små bedrifter kan få år 2000-problemer, men at forebyggingen av problemet ikke er uoverkommelig. Det er ikke for sent å gjøre jobben. Pådriverarbeid overfor små og mellomstore bedrifter blir fortsatt prioritert av Regjeringens Aksjon 2000.

Regjeringens videre arbeid

Med de unntak som er nevnt ovenfor vurderer Regjeringen at håndteringen av år 2000-problemet er godt ivaretatt. Områder som henger etter vil ha høy politisk oppmerksomhet. Framdriften i det forebyggende arbeidet og beredskapsplanleggingen innen departementer og etater følges tett. Alle systemer i statsforvaltningen skal være år 2000-kompatible innen 1. oktober. Siste kvartal blir avsatt til beredskapsplanlegging.

Arbeidet med informasjon og informasjonsberedskap vil få høy prioritet fram mot årsskiftet. Regjeringen mener det er viktig å gi befolkningen et realistisk, nøkternt og helhetlig bilde av situasjonen.


Kontaktperson:
Statssekretær Hans Antonsen, tlf. 22 24 01 04
Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, tlf. 22 24 01 25

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen