Historisk arkiv

Staten kjøper RAs Nammo-aksjer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 3/00
Dato: 18.01.2000

Staten kjøper RAs Nammo-aksjer

Som et ledd i refinansieringen av Raufoss ASA ønsker selskapets styre at staten kjøper RAs 45 % aksjepost i det nordiske ammunisjonsselskapet Nammo AS. Senere tar RA sikte på å øke sin egen aksjekapital gjennom en nyemisjon, og det forutsettes da at staten reduserer sin eierandel i selskapet ned mot 34 %. I løpet av februar vil Nærings- og handelsdepartementet legge fram en proposisjon for Stortinget om saken.

Styret i Raufoss ASA og staten, som eier vel 50 % av aksjene, har drøftet den videre utvikling og refinansiering av selskapet. I dag har Nærings- og handelsdepartementet underrettet styret om at det blir fremmet en proposisjon for Stortinget som foreslår at staten kjøper Nammo-aksjene for 340 millioner kroner. Verdien av et ansvarlig rente- og avdragsfritt konvertibelt lån, pålydende 180 millioner, som staten ga RA ved delprivatiseringen i 1990, settes ned til 100 millioner kroner og brukes til delbetaling ved kjøpet. Resten av lånet avskrives. Ved en senere aksjeemisjon i RA vil staten være innstilt på å redusere sin eierandel ned mot 34 prosent.

- Som aksjonær i et stort industriselskap må vi opptre forretningsmessig. Når staten går inn for en slik løsning er det fordi det på sikt vil gi en øking av statens aksjonærverdier, som kompenserer for den risiko som staten tar, uttaler Nærings- og handelsminister Lars Sponheim. Som majoritetsaksjonær tar staten ved dette oppkjøpet et aktivt ansvar. Konsernet befinner seg i en finansiell tvangstrøye, og trenger midler for fortsatt vekst i nyttekjøretøymarkedet. Det oppnås best ved en deling av konsernet, og i dagens situasjon er staten den eneste reelle kjøper til RAs aksjer i Nammo AS, understreker Sponheim.

Når RA nå blir en bedrift som satser på sivile markeder er det liten grunn for staten til å beholde aksjemajoriteten. På sikt bør også Nammo kunne styrke sitt kapitalgrunnlag gjennom å få inn flere sivile eiere. De to andre aksjonærene, svenske Celsius AB og finske Patria Industries Oy, støtter en slik strategi.

Kjøpet av og prisen for aksjeposten i Nammo AS vil være betinget av en såkalt due diligence-gjennomgang. Departementet forventer også at selskapet har startet på gjennomføringen av sin restruktureringsplan. I henhold til gjeldende aksjonæravtale må de to andre aksjonærene i Nammo AS også samtykke i handelen.

De ansattes representanter i RA-styret har forutsatt at staten i en overgangsfase får over 50 prosent eierandel i Nammo AS. Departementet tar sikte på å be Stortinget om en fullmakt til å justere eierandelen i størrelsesorden 34-51 prosent.

Dersom ovennevnte opplegg er akseptabelt for Raufoss ASA, regner departementet med å kunne fremme en proposisjon for Stortinget i løpet av februar.