Historisk arkiv

Fradrag for utgifter til forskning og utvikling (FoU)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 18/00
Dato: 08.03.2000
Kontaktperson: Carl Huitfeldt, telefon 22 24 66 09
Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Fradrag for utgifter til forskning og utvikling (FoU)

Dette er et av forslagene i innstillingen som i dag ble overlevert nærings- og handelsminister Lars Sponheim fra det regjeringsoppnevnte Hervik-utvalget, som har vurdert tiltak for å stimulere til økt FoU-virksomhet i næringslivet.

De viktigste forslagene er:

  • Etablering av en generelt virkende ordning som skal gi alle bedrifter rett til fradrag for FoU-utgifter i sitt løpende skatteoppgjør. Ordningen er spesielt tilpasset nyetablerte bedrifter og bedrifter som ikke er i skatteposisjon.
  • Økning av offentlige finansierte næringsrettede programmer i Norges Forskningsråd, spesielt brukerstyrte program og strategiske universitetsprogram.
  • Økning av rammene for SNDs landsdekkende ordninger (Risikolån og bedriftsutviklingstilskudd) for å stimulere til nyskaping og entreprenørskap.
  • Tiltak for å styrke forskerrekrutteringen og generell styrking av forskningen ved universiteter og høgskoler
  • Tilrettelegging for forskermobilitet, og at utenlandske forskere kan rekrutteres til Norge
  • Økt tilskudd til FORNY-programmet (NFR/SND), som kan bidra til å styrke forskningsparkene

Utvalget var blant annet bedt om å vurdere skattemessige incentiver for å fremme næringslivets FoU-virksomhet og innovasjon. Utvalgets rapport kan også ses i lys av Regjeringens melding om forskning, som nylig ble behandlet i Stortinget, og som foreslo et ambisiøst vekstmål for norsk forskning (Økning til OECD-gjennomsnittet i løpet av fem år).

Innstillingen vil nå bli sendt på en kort høring

Utvalget som ble oppnevnt av Nærings- og handelsdepartementet i samarbeid med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Finansdepartementet 23. mars i fjor, har vært ledet av professor Arild Hervik ved Høgskolen i Molde.

Utvalgets øvrige medlemmer er: