Historisk arkiv

Noen tastetrykk fra digitale navnetrekk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 13
Dato: 29.02.2000
Kontaktperson: Thomas Myhr, telefon 22 24 02 33
Kari Anne Lang-Ree, telefon 22 24 02 44

Lov om elektronisk signatur:

Noen tastetrykk fra digitale navnetrekk

Regjeringen arbeider for at elektroniske signaturer skal ha samme gyldighet som den tradisjonelle skriftlige underskriften. Nærings- og handelsdepartementets sender i dag utkast til lov om elektroniske signaturer mv. på høring. Loven legger til rette for sikker kommunikasjon over Internett.

Elektroniske signaturer kan f.eks. brukes til å gjøre avtaler, ved elektronisk innrapportering og ved elektronisk dokumenthåndtering. Dessuten kan signaturene brukes for å sikre betaling over Internett, og dermed legge til rette for en sikker elektronisk handel.

I dag råder det en viss usikkerhet om å sende informasjon over Internett, bl.a. fordi man er usikker på hvem man kommuniserer med, og om informasjonen kan endres under veis.

For å bidra til trygghet og avklaring vedrørende disse spørsmålene har loven en bestemmelse om at dersom det er mulig å kommunisere elektronisk og det er krav om underskrift, vil en kvalifisert elektronisk signatur alltid oppfylle disse kravene. Dette betyr at en slik elektronisk signatur likestilles med en håndskreven signatur.

Når det gjelder Regjeringens arbeid for å legge til rette for elektronisk kommunikasjon må dette lovutkastet ses i sammenheng med det pågående "kartleggingsprosjektet". Prosjektets formål er å fjerne unødvendige hindringer for elektronisk kommunikasjon, og bidra til å åpne for elektronisk kommunikasjon på flest mulig områder. På disse områdene vil lovforslaget føre til at elektronisk kommunikasjon har samme juridiske holdbarhet som tradisjonell skriftlig kommunikasjon og dokumentasjon.

Når det gjelder Regjeringens politikk innenfor elektronisk handel vises det til St. meld nr.41 (1998-99) "Om elektronisk handel og forretningsdrift."