Historisk arkiv

Proposisjon om statens kjøp av RAs Nammo-aksjer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 14/00
Dato: 03.03.2000
Kontaktperson: Reier Søberg, telefon 22 24 65 12

Proposisjon om statens kjøp av RAs Nammo-aksjer

Nærings- og handelsdepartementet har i dag fremmet forslag om at Stortinget bevilger de nødvendige midler og samtykker i inngåtte aksjekjøps- og aksjonæravtaler

Ved etableringen i 1998 av et nordisk ammunisjonsselskap – Nammo AS – satte Raufoss ASA inn sin forsvarsvirksomhet og fikk 45 % av aksjekapitalen. Andre deltakere var svenske Celsius AB og finske Patria Industries Oyj, med 27,5 % av aksjene hver. Som ledd i en restrukturering av RA foreslo styret i høst at staten kjøpte RAs Nammo-aksjer. Nærings- og handelsdepartementet har nå fremmet proposisjon i saken, med forslag om de nødvendige bevilgninger. Det er avtalt at staten skal betale 340 mill. kroner for aksjeposten. Som delbetaling skal nyttes et rente- og avdragsfritt ansvarlig lån som oppsto ved nedskrivningen av RAs aksjekapital med 180 mill. kroner i 1990. Lånet er nå verdsatt til 100 mill. kroner. Resten avskrives på statens hånd.

Det er i sakens anledning inngått en aksjekjøpsavtale mellom staten og RA og en revidert aksjonæravtale mellom eierne av Nammo AS, som begge også må godkjennes av Stortinget. Departementet ber videre om en fullmakt til å justere statens eierandel i Nammo AS i intervallet 34 - 51 % ved eventuelle fremtidige emisjoner eller børsnoteringer, eller ved mer omfattende endringer av eiersituasjonen og/eller omstruktureringer i denne delen av forsvarsindustrien.

De ansattes organisasjoner på Raufoss har krevd at staten i en overgangsfase skulle få over 50 % eierandel i Nammo AS, men departementet har ikke vært innstilt på å fremme konkrete forslag om dette foreløpig. Det er blant annet en rekke bestemmelser i aksjonæravtalen som krever enighet mellom alle aksjonærene, slik at det egentlig har liten reell betydning om staten har 45 eller 51 % av aksjene.

Når RA nå blir en bedrift som satser på sivile markeder, er det liten grunn for staten å beholde aksjemajoriteten. RA tar om en tid sikte på en aksjeemisjon for å styrke egenkapitalen ytterligere, og her er staten innstilt på å redusere sin eierandel ned mot 34 %. På sikt bør også Nammo kunne styrke sitt kapitalgrunnlag gjennom for eksempel å få inn flere sivile eiere eller ved å delta i restruktureringer innen forsvarsindustrien.