Historisk arkiv

1 Utvalgets sammensetning...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

1 Utvalgets sammensetning og mandat

Fiskerilovutvalget ble nedsatt av Næringslovutvalget 5.1.1996. Utvalget har hatt følgende sammensetning:

Helge B. Andresen (leder)
Hans Johan Dahl
Pål Krüger
Nils Olsen
Knut Vartdal

Fiskerilovutvalgets mandat har vært “å gjennomgå begrunnelsen for, og vurdere hensiktsmessigheten av dagens regelverk som er av vesentlig betydning for fiskerinæringen i sin helhet. Underutvalget skal i denne forbindelse særlig vurdere hensiktsmessigheten av lov om omsetning av råfisk, herunder salgslagenes stilling, lov om regulering av deltagelse i fiske og lov om kvalitetskontroll med fisk.

I forbindelse med vurderingen av lov om omsetning av råfisk skal utvalget særlig vurdere systemet med dirigering av fangster, fastsettelse av priser og salgslagenes oppgave som kontrollør av ressursforvaltningen. Underutvalget skal også spesielt vurdere hensiktsmessigheten av dagens organisering av næringen.

På de områder underutvalget finner det hensiktsmessig, skal det fremmes forslag til endringer av dagens regelverk. Underutvalget skal i denne forbindelse vurdere om det eksisterer alternative styringsmetoder til lovregulering.

Underutvalget skal vurdere om spesielle forhold ved regelverket eller myndighetenes styring av næringen har særskilt betydning for omfanget av økonomisk kriminalitet og brudd på bestemmelser som skal sikre en hensiktsmessig ressursforvaltning. I forslag til endringer av regelverk skal det legges spesiell vekt på å motvirke de nevnte forhold.

Underutvalget skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvenser av gjeldende reguleringer opp mot eventuelle forslag til endret regelverk eller styring gjennom andre virkemidler.”

I arbeidet med utredningen har utvalget hatt bistand av førsteamanuensis Nils-Henrik Mørch von der Fehr ved Universtitetet i Oslo samt Næringslovutvalgets sekretariat ved Cici Landgraff og Per Albert Sætersdal.

Utvalget har i møter med de tre største salgslagene, Norges Fiskarlag og Fiskerinæringens Landsforening drøftet de problemstillinger som utvalget har behandlet.

Lagt inn 10. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen