Historisk arkiv

Innledning på fellesforumet for e-handel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Politisk rådgiver Hans Antonsen

Innledning på fellesforumet for e-handel

Oslo, 4. september 1998

  • Jeg skal hilse fra nærings- og handelsministeren som er svært positiv til at dette fellesforumet nå er i gang med sitt arbeid. Statsråden har sitt eget IT-forum der han jevnlig møter toppledere fra IT-bransjen og har gjennom den dialogen sett hvor viktig det er å engasjere næringslivet i utviklingen av rammebetingelsene for elektronisk handel.
  • I IT-politisk redegjørelse sa nærings- og handelsministeren at et av de mest spennende områdene innenfor IT-utviklingen er elektronisk handel. Og det gjelder fortsatt. For kort tid siden var amazon.com verdens største bokhandel med over 1.5 mill. titler. Men for noen dager siden var jeg innom den nye norske bokhandelen Bokkilden, og jammen opererte ikke den med nesten samme imponerende tittelutvalg (1.4 mill. titler), med en betydelig andel av disse på norsk og til hyggelige priser. Jeg har merket meg at vi senere i dag vil få høre mer om Bokkilden. Poenget mitt er at norsk næringsliv er med på utviklingen og tar opp konkurransen med de internasjonale aktørene.
  • Elektronisk handel er et sentralt tiltak i Næringsrettet IT-plan 1998-2001. Mulighetene bruk av de elektroniske nettene gir den enkelte bedrift for kommersiell virksomhet må utnyttes. Næringslivets konkurranseevne vil i stor grad være berørt av bedriftenes evne til dette og den offentlige tilretteleggingen for at elektronisk handel skal kunne skje sikkert og effektivt.
  • Skal flere ta i bruk nettet som handelskanal, må det eksistere tillit til at denne form for handel er like sikker som tradisjonell handel. Og brukerne må også gjøres oppmerksomme på hvilke muligheter netthandel er i ferd med å skape.
  • Nærings- og handelsdepartementet har det overordnede myndighetsansvaret for å stimulere til og tilrettelegge for elektronisk handel i Norge. Men det er flere departementer som deltar i arbeidet, og som er til stede her i dag.
  • Internasjonalt er det bred enighet om at privat sektor må lede an i utviklingen. Elektronisk handel må drives frem av markedet og ikke regulering. Der myndighetene griper inn, må dette skje i full åpenhet og dialog med berørte parter. Disse prinsippene vil også ligge til grunn for Regjeringens arbeid.
  • Men vi ser gjerne offentlig sektor som pådriver gjennom bruk av elektronisk handel. Det vil både gi volum til e-handel og representerer et innsparingspotensial for det offentlige.
  • Vi har behov for omfattende kontakt og god dialog med de som driver med elektronisk handel. Dette er også hovedgrunnen til at vi er samlet her i dag. Vi trenger innspill fra de som lever av og med elektronisk hande, fra de som sitter midt oppe i den dynamiske teknologiutviklingen og som ser de nye mulighetene lenge før oss politikere.
  • I IT-planen heter det:

"Det skal etableres et forum for elektronisk handel for styrket dialog mellom næringsliv og myndigheter i løpet av 1998".

  • Formålet er å skape en arena for dialog og avklaringer. Vi ønsker mest mulig åpenhet om arbeidet med rammebetingelser, og ønsker at det skal være kjent hva som foregår.
  • I stedet for å etablere et helt nytt forum, har vi undersøkt om vi allerede har organisasjoner eller initiativ med solid forankring i næringslivet og med lignende formål og innretning.
  • Vi har vært i kontakt med Norsk EDIPRO, en stiftelse med 400 bedriftsmedlemmer og som har arbeidet innenfor mer tradisjonell EDI i en årrekke.
  • Videre har vi hatt dialog med eforum.no, fordi e-handel over Internett er hovedbegrunnelsen for denne nye organisasjonen.
  • Disse miljøene utfyller hverandre med sine ulike innfallsvinkler til e-handel og har begge bidratt i prosessen frem til vi altså er samlet her i dag i det vi kaller fellesforumet for elektronisk handel. Også Næringslivets Hovedorganisasjon og Handelens og Servicenæringenes Hovedorganisasjon har vært aktive bidragsytere.

1. I IT-planen heter det at "nødvendige tilpasninger i lov- og regelverk vurderes i løpet av 1998, inkludert løsninger for digitale signaturer og tiltrodde tredjeparter".

  • Dette arbeidet er forankret i statssekretærutvalget for IT, som jeg leder. Vi hadde en første drøfting av e-handel på vårt møte i juni i år. Og skal fortsette drøftingene på neste møte i begynnelsen av oktober.
  • E-handel berører mange departementers ansvarsområder og regelverk. Derfor er en rekke av disse representert her i dag som observatører. I første omgang har vi satt fokus på områdene skatte- og avgiftshåndtering, personvern, forbrukervern og elektronisk signatur med tanke på en avklaring så raskt som mulig. Arbeid på øvrige områder vil bli igangsatt suksessivt.
  • Vi er lydhøre når det gjelder prioriteringer og innretning og vil gjerne ha synspunkter på hva vi bør ta tak i først. Etter hvert som arbeidet går fremover vil det enkelte departement fremme utredninger og proposisjoner på sine områder.
  • Deltakelse i det internasjonale arbeidet i EU/EØS, OECD, WTO og FN står sentralt. WTO har besluttet at alle handelspolitiske sider ved global elektronisk handel skal utredes og har bedt om en rapport til ministerkonferansen neste år. Det er derfor viktig at vi får avklart våre interesser og lagt en strategi som gjør at global e-handel blir en mulighet og ikke en trussel for norsk næringsliv, også små og mellomstore bedrifter og virksomheter i distriktene.
  • La meg til slutt nevne at det senere i høsten, nærmere bestemt 7.-9. oktober arrangeres en OECD ministerkonferanse om elektronisk handel i Ottawa i Canada. Statssekretær Odd Hellesnes i Nærings- og handelsdepartementet vil lede den norske delegasjonen til konferansen. Målet med konferansen er å få lagt noen sentrale brikker for det globalt rammeverket for elektronisk handel. Disse vil også være viktige for vårt nasjonale arbeid på området. På konferansen vil næringslivsledere, toppledere i internasjonale organisasjoner og ministere og politiske ledere fra mer enn 30 land møtes for å drøfte sentrale spørsmål og bli enige om hva som skal til for at global elektronisk handel skal kunne bli en realitet.
  • Elektronisk handel er et av de mest spennende og dynamiske IT-politiske områdene for tiden. Fellesforumet, den enkelte organisasjon, bedriftene og myndighetene har mange og store utfordringer foran seg. Jeg håper dette forumet vil bestå av utålmodige pådrivere, som samtidig bidrar til utvikling av kunnskap og innsikt. Jeg ser frem til samarbeidet og dialogen om hvordan vi kan skape best mulige rammebetingelser slik at også norske virksomheter kan få del i denne spennende utviklingen.

2. Takk for oppmerksomheten!

Lagt inn 14. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen