Historisk arkiv

Økte bevilgninger til enøk og fornybare energikilder, og midler til flomtiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

07.11.97

Økte bevilgninger til enøk og fornybare energikilder, og midler til flomtiltak

Regjeringen har i statsbudsjettet for 1998 økt bevilgningene til enøk og fornybare energikilder med 30 prosent sammenlignet med bevilgningene for 1997. Dette gir en samlet bevilgning på 193 millioner kroner.

- Økningen er et første steg i Regjeringens politikk for å begrense forbruket og fremme fornybar energi. Det er vår klare hensikt å satse tyngre på dette området, sier Olje- og energiminister Marit Arnstad.

Den økte satsingen skal i hovedsak rette seg mot tiltak for økt bruk av bioenergi og varmepumper. Omlegging til bruk av vannbasert oppvarming i eksisterende bebyggelse vil være en viktig forutsetning for at varmepunper og biobrensel kan erstatte elektrisitet eller olje til oppvarmingsformål. Det vil gis prioritet til prosjekter med demonstrasjonsverdi og som bidrar til å redusere kostnadene for slike installasjoner.

Økningen vil også gjøre det mulig å støtte sterkere opp om etablering av vindmøller og andre typer tiltak for el-produksjon fra fornybare energikilder.

Midler til flomtiltak

Etter katastrofeflommen på Østlandet våren 1995 har det vært satt fokus på behovet for tiltak for å holde flomskader på et samfunnsmessig akseptabelt nivå. Flomtiltaksutvalget, oppnevnt av Regjeringen i juli 1995, avga sin utredning NOU 1996: 16 Tiltak mot flom til Nærings- og energidepartementet i august 1996. Flomtiltaksutvalgets utredning og en bred høring av denne dannet grunnlaget for St. meld. nr. 42 (1996-97) Tiltak mot flom, som ble behandlet av Stortinget i juni 1997.

- Stortingsbehandlingen og utredningene har klarlagt viktige prinsipper for det fremtidige flomsikringsarbeidet. Det er viktig at dette blir fulgt opp med praktisk handling. Særlig viktig er det at skadepotensialet holdes så lavt som mulig gjennom en mer forsiktig utnytting av flomutsatte områder. På denne bakgrunn vil Regjeringen øke NVEs budsjett med 10 millioner kroner, uttaler Olje- og energiminister Marit Arnstad.

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) har en sentral rolle i arbeidet for å begrense flomskader. For å kunne gjennomføre de mest presserende tiltak som er omtalt i St. meld. nr. 42 (1996-97), foreslår Regjeringen å øke NVEs budsjett med 10 mill. kroner. Budsjettforslaget innebærer at NVE kan følge opp arealplanleggingen og gjennomføringen av sikkerhets- og sårbarhetsanalyser i kommunene. I tillegg vil arbeidet med et nasjonalt flomsonekartverk for de mest skadeutsatte vassdragsstrekningene bli startet opp. Flomsonekart er et viktig planleggingsverktøy både for arealbruk og gjennomføring av sikringstiltak.

Lagt inn 7 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen