Historisk arkiv

8 millioner kroner til fjernvarmenett i Kristiansand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato 27. oktober 1998

8 millioner kroner til fjernvarmenett i Kristiansand

Olje- og energidepartementet har i dag bevilget 8 millioner kroner til utbygging av fjernvarmenett i Kristiansand, basert på spillvarme fra Fiskaa verk. Bevilgningen er avhengig av at NVE gir konsesjon til fjernvarmeanlegget.

- Dette er et samfunnsmessig godt prosjekt, som utnytter spillvarme som ikke har andre anvendelsesmuligheter, sier olje- og energiminister Marit Arnstad. - Vi etablerer også grunnlaget for et, etter norske forhold, stort fjernvarmesystem. Planene baserer seg på leveranser av 50 GWh energi, men det er kartlagt muligheter for leveranser av mer enn 80 GWh.

- Myndighetene gir nå betydelig økonomisk støtte som et klarsignal til å sette i gang prosjektet, sier statsråden. - Prosjektets økonomi vil også styrkes gjennom det fritak for investeringsavgift i fjernvarmeanlegg som gjøres gjeldende fra 1999.

Varmeleverandør og fjernvarmeutbygger bes i tildelingsbrevet om å finne praktiske løsninger som forbedrer økonomien i prosjektet. Det legges til grunn at den offentlige støtten skal styrke mulighetene for å knytte flere kunder til fjernvarmenettet, og få en raskere oppstart på varmeleveransene. Det bør nå være etablert et godt grunnlag for at Elkem-Fiskaa og Kristiansand energiverk kan forhandle fram en realistisk pris på varmeleveransene som både kan gi en tilfredsstillende lønnsomhet for Elkem, og som gir grunnlag for en lønnsom utvikling av fjernvarmenettet.

- På grunn av ekstramidler har vi nå fått mulighet til å sette i gang flere større prosjekter, sier olje- og energiministeren. - Prosjektene det gis støtte til omfatter både fjernvarme, varmepumper, biogassanlegg og bruk av biopellets i husholdninger. I Regjeringens forslag for statsbudsjett for 1999 er det lagt inn en økning på 40 % til arbeidet med å begrense energiforbruket og utvikle nye fornybare energikilder, sier statsråd Arnstad.


Kontaktperson: Informasjonssjef Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 27. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen