Historisk arkiv

Bedre offentlig styring av vannkraften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

27.11.1998

Bedre offentlig styring av vannkraften

Olje- og energidepartementet har i statsråd i dag lagt fram proposisjon til Stortinget om endringer i konsesjonslovgivningen for vannkraft.

Konsesjonslovgivningen skal ivareta offentlig kontroll og styring av vannkraft som naturressurs. Departementet har i den senere tid sett tilfeller av utleie av vannkraftrettigheter som kan føre til en uthuling av den offentlige ressursforvaltningen.

- Offentlig eierkontroll er viktig for at de store verdiene i vannkraften skal komme alle til gode. Med disse endringene av konsesjonslovgivningen har vi sikret oss bedre styring med hvordan vannkraftressursene skal disponeres i fremtiden, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

Langsiktig utleie av fylkeskommuners medeiendomsrett i vannkraftutbygginger er ikke konsesjonspliktig etter gjeldende lovgivning. Dette til tross for at slik utleie i realiteten innebærer en ubegrenset disponering av kraft over en periode som kan være like lang som en konsesjonsperiode.

For å hindre at langsiktig utleie fortsatt skal falle utenfor regelverket, foreslår Regjeringen at det tas inn en bestemmelse i industrikonsesjonsloven om konsesjonsplikt for avtaler som inngås om langsiktig utleie av rettighetene til vannkraftressurser. Den nye bestemmelsen vil også omfatte andre former for langsiktige avtaler om kraftdisponering.

For å sikre ytterligere offentlig styring og kontroll med vannkraftressursene, går Regjeringen også inn for at minst 2/3 av kapitalen og stemmene må være på offentlige hender for at et kraftselskap skal regnes som offentlig. Etter dagens regler er det tilstrekkelig at bare minst 2/3 av kapitalen er på offentlige hender. Reell offentlig innflytelse i et selskap avhenger ikke bare av andelen eierkapital, men også av stemmeandelen.

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 30. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen