Historisk arkiv

Forenklet saksbehandling for mikro- og minikraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

18 september 1998

Forenklet saksbehandling for mikro- og minikraftverk

I Statsråd i dag ble myndigheten til å gi tillatelse til bygging av mikro- og minikraftverk delegert til Olje- og energidepartementet, som vil delegere den videre til NVE.

På tross av flere tiltak for å effektivisere saksbehandlingen, går det likevel ca. et halvt år før Norges vassdrags- og energiverk (NVE) kan fastslå om et prosjekt for mikro- eller minikraftverk er konsesjonspliktig. Dette medfører en lang saksbehandlingstid før tillatelsen kan gis ved kongelig resolusjon.

En del av prosjektene inneholder mindre reguleringer, overføringer m m som medfører konsesjonsplikt etter vassdragsloven uten at det innebærer store naturinngrep. NVE fikk i 1990 myndighet til å treffe vedtak i alle andre vassdragssaker, som kan ha større konsekvenser for miljø og natur enn hva disse mikro- og minikraftverkene medfører.

- Etter departementets mening vil det bety mer effektiv og raskere behandling av slike saker dersom NVE blir delegert myndighet til å gi tillatelse til utbygging, sier olje- og energiminister Marit Arnstad. Olje- og energidepartementet har derfor tilrådd at denne myndigheten blir delegert fra Kongen i statsråd til departementet, som vil delegere den videre til NVE.

I henhold til alminnelige forvaltningsrettslige regler blir Olje- og energidepartementet klageinstans i disse sakene. Departementet forutsetter at saker hvor sterke samfunnsmessige interesser er involvert eller saker av prinsipiell betydning kan bli avgjort av Kongen i statsråd, tilsvarende det som gjelder for andre vassdragssaker.

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, telefon 22 24 61 09

Lagt inn 21 september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen