Historisk arkiv

Gjennomføringsplan for investeringer i petroleumsvirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

04.03.98

Gjennomføringsplan for investeringer i petroleumsvirksomheten

Departementets gjennomgang av selskapenes investeringsplaner i petroleumsvirksomheten viser en betydelig investeringsøkning i forhold til tidligere anslag. Investeringsanslaget for inneværende år viser en økning på over 13 milliarder kr til bortimot 67 milliarder 1997-kroner.

Økningen skyldes både lønnsomme tilleggsinvesteringer i enkelte utbyggingsprosjekter, tidsforskyvning ved at investeringer kommer tidligere og ikke minst kostnadsøkninger på grunn av presset i næringen.

Med de sterke presstendensene i norsk økonomi, ser regjeringen alvorlig på økningen i petroleumsinvesteringene. I en situasjon der økonomien kunne ha trengt en avkjøling, vil økningen i petroleumsinvesteringene representere en kraftig vekstimpuls for fastlandsøkonomien. Presstendensene er også tydelig internt i næringen med blant annet mangel på visse typer arbeidskraft, rekordhøye riggrater, full kapasitetsutnytting i deler av leverandørindustrien og en klar tendens til kostnadsøkning i prosjektene. I denne situasjonen kan det være i alle parters interesse med en viss utjevning av investeringsnivået.

Myndighetene har derfor de seneste ukene vurdert både det samlede aktivitetsnivået og framdriften for enkeltprosjekter i petroleumsvirksomheten. I denne prosessen har vi hatt et godt samarbeid med selskapene i næringen, fagmiljø og interesseorganisasjoner.

"Regjeringen er kommet til at en vil godkjenne alle prosjektene på normal måte, men med en gjennomføringsplan som er tilpasset slik at investeringsoppstart for alle felt under vurdering skyves med ett år fra 1998 til 1999. Regjeringen vil i denne situasjonen ikke etablere en køordning for utbyggingsprosjekter i petroleumsvirksomheten," sier Olje- og energiminister Marit Arnstad.

Investeringer i nye rørledninger og landanlegg er nødvendig for å sikre avsetning av petroleum fra felt i drift eller under utbygging og bør derfor ikke forskyves. Det er heller ikke aktuelt å skyve investeringer for prosjekter som alt er vedtatt da dette ville gi svært høye tap både for selskapene og for staten.

Virkningen av forskyvningen av investeringsoppstart for alle felt under vurdering med ett år, vil være en reduksjon i investeringene på omlag 5 milliarder kr for inneværende år og omlag 12 milliarder kr for neste år.

For å gi selskapene stabilitet og forutsigbarhet, vil utbyggingsplanene for feltene bli godkjent på normal måte. For disse feltene vil selskapene få et pålegg om å forskyve investeringene i ett år fra 1998 til 1999. I ventetiden etter godkjenning kan selskapene inngå kontrakter og videreføre prosjektplanlegging med sikte på optimalisering av prosjektene, men ikke starte betydelig investeringsaktivitet.

I tråd med dette vil en Stortingsproposisjon om Snorre B, Gullfaks-satellitter fase 2 m.v. bli fremlagt for Stortinget før påske. En samlet vurdering av det økonomiske opplegg, inklusive situasjonen for petroleumsnæringen, vil bli omtalt i Revidert nasjonalbudsjett.

Lagt inn 4 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen