Historisk arkiv

Grønne skatter og alternative energikilder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato: 24. april 1998

Grønne skatter og alternative energikilder

- Regjeringens forslag om bruk av grønne skatter vil stimulere til økt produksjon av fornybar energi, sier olje- og energiminister Marit Arnstad. - Forslagene er viktige steg i omleggingen av energipolitikken. Vi ønsker å frita varmepumper, vindkraftanlegg og biobrenselanlegg for investeringsavgift og å støtte produksjonen av vindkraft.

- Vi må gjøre energibruken mer fleksibel, og samtidig bruke mer av ny fornybar energi. Vi er altfor avhengige av å bruke elektrisitet fra vannkraft til oppvarming. Et fritak for investeringsavgift for varmepumper, vindkraftanlegg og biobrenselanlegg vil fremskynde en positiv utvikling på dette området, sier statsråd Arnstad.

Regjeringen la i går fram en stortingsproposisjon om "Grønne skatter". Et av siktemålene med forslagene som fremmes er å vri energibruken over fra fossile energikilder til fornybare energikilder. Tiltakene vil være et viktig supplement til de støtteordninger vi allerede har på dette området.

For vindkraft foreslår Regjeringen i tillegg at det innføres en produksjonsstøtte per kWh tilsvarende halv el-avgift. Sammen med fritak for investeringsavgift vil dette for 1998 gi en støtte til vindkraftprodukson på mellom 4 og 5 øre per kWh. En rekke prosjekter er under vurdering og NVE har allerede mottatt flere konsesjonssøknader om bygging av vindkraft.

I Kyotomeldingen skisseres enkelte områder innen energipolitikken som må prioriteres som ledd i oppfølgingen av våre internasjonale forpliktelser. Basert på den offentlige utredningen om kraftbalansen fram mot 2020, som legges fram før sommeren, skal Olje- og energidepartementet utarbeide en stortingsmelding om energipolitikken.

- I energimeldingen som skal legges fram for Stortinget i 1999, vil det bli gitt en grundig og samlet gjennomgang av hele energipolitikken, sier statsråd Marit Arnstad.

Lagt inn 24. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen