Historisk arkiv

Høyt investeringsnivå i oljevirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

12.02.98

Høyt investeringsnivå i oljevirksomheten

De samlede investeringene (eksklusiv leting og driftskostnader) i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel i 1998 er forventet å bli på om lag 67 milliarder kroner. Dette er over 13 milliarder mer enn anslaget i tilleggsproposisjonen til Statsbudsjettet (St prp nr 1 Tillegg nr 3 (1997-98)).

Vi ser nå klare tendenser til press i petroleumssektoren. Aktivitetsnivået er svært høyt, og dette gir seg utslag i høyere kostnader knyttet til utbyggingsprosjektene.

"Samtidig opplever vi et høyt aktivitetsnivå også ellers i norsk økonomi. Dette medfører etter Regjeringens mening et behov for å vurdere reduserte investeringer i petroleumssektoren ved å skyve på noen prosjekter. Dette vil kunne lette på presset i sektoren, og gi mulighet for lavere utbyggingskostnader. Dette vil være til fordel for alle parter", sier Statsråd Marit Arnstad.

Det er nå mer enn 20 planer for ulike utbyggingsprosjekter som er levert, eller forventes levert i 1998. Departementet vurderer for tiden om noen av disse prosjektene kan utsettes, uten at de negative konsekvensene blir for store. Denne prosessen tar nødvendigvis tid, fordi de avveiningene som må gjøres er svært vanskelige. Konsekvensene av utsetting varierer fra prosjekt til prosjekt.

For prosjekter som er kommet til en kritisk fase når det gjelder kontraktsinngåelser er den uavklarte situasjonen vanskelig. Dette gjelder bla Snorreprosjektet. Det tas sikte på å sluttføre prosessen tidlig i mars. Det vil da være klart hvilke prosjekter som eventuelt skal utsettes.

"For ikke å forskuttere denne helhetlige vurderingen har Saga i dag blitt underrettet om at det ikke kan gis samtykke til å inngå vesentlige kontraktsmessige forpliktelser," sier Statsråd Marit Arnstad.

Lagt inn 24. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen