Historisk arkiv

Ingen utbygging av Øvre Otta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato: 18. juni 1998

Ingen utbygging av Øvre Otta

Olje- og energidepartementet opprettholder avslaget på søknaden om kraftutbygging i Øvre Ottavassdraget i tilrådingen til Stortinget. Departementet avslo den opprinnelige søknaden om utbygging i februar i år. Søkerne, Kraftlaget Opplandskraft, Tafjord Kraftselskap og Glommens og Laagens Brukseierforening, har deretter i medhold av vassdragsreguleringsloven krevd avgjørelsen forelagt for Stortinget.

- Øvre Otta er et av de viktigste eksemplene på høyfjellsvassdrag som står igjen og som ikke omfattes av verneplanene, sier olje- og energiminister Marit Arnstad. - Det vil kunne oppstå negative virkninger i randsonen til Reinheimen nasjonalpark som en følge av oppføring av kraftledninger, andre elektriske anlegg og innretninger i forbindelse med overføringer og utbygging av vassdraget. Det er derfor et viktig miljømessig standpunkt å gå mot utbyggingsplanene i Øvre Otta, sier statsråd Arnstad.

Utbyggingsområdet ligger i Skjåk kommune. Den omsøkte utbyggingsplanen vil gi en kraftproduksjon på 1049 GWh/år. Byggetiden er beregnet til 3,5 år. Ledningsbyggingen vil foregå både i Skjåk, Lom og Vågå kommuner. Totaltkostnadene for kraftutbyggingen inkludert ledningsbygging er beregnet til ca. 2 milliarder kroner.

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) la frem sin innstilling i saken i mars 1997. NVE fant etter en samlet vurdering at fordelene var større enn skadevirkningene og ulempene ved overføringen, og tilrådde at konsesjon ble gitt. NVE anbefalte at overføringene av Blankåe og Måsågrove gikk ut. Bortfallet av disse overføringene med tillegg av økt minstevannføring medfører at produksjonen reduseres til 992 GWh/år.

NVEs innstilling har vært på høring. Oppland fylkeskommune og Skjåk kommune gikk inn for konsesjon i tråd med NVEs innstilling, mens Lom og Vågå gikk i mot.

Søknaden ble avslått av OED i februar 1998, og deretter påklaget. Departementet kan ikke se at innsigelsen fra konsesjonssøkerne bringer inn nye momenter i saken som ikke var kjent da departementet fattet sitt vedtak om å avslå søknaden.

- Dette avslaget er i tråd med Voksenåsenerklæringen, sier statsråd Marit Arnstad. - Vi har lagt vekt på nasjonale hensyn om å bevare vannføringen i hovedvassdrag og sideelver med de fordeler dette gir for friluftsliv og landskap i høyfjellsvassdraget.

Lagt inn 19. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen