Historisk arkiv

Investeringer i oljevirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

17.april 1998

Investeringer i oljevirksomheten

Olje- og energidepartementet har i dag lagt fram en proposisjon for Stortinget der det redegjøres for forskyvning av investeringer i petroleumsvirksomheten (St prp nr 52 (1997-98)).

Investeringsanslaget for inneværende år viser en økning på 13,7 mrd kroner til 66,9 mrd kroner. I en situasjon der økonomien har behov for avkjøling, vil økningen i petroleumsinvesteringene representere en kraftig vekstimpuls for fastlandsøkonomien. Presstendensene er tydelig internt i næringen, bl a med mangel på arbeidskraft innen visse yrkeskategorier, rekordhøye riggrater, full kapasitetsutnytting i deler av leverandørindustrien og kostnadsøkninger i flere prosjekter. I denne situasjonen kan det være i alle parters interesse med en viss utjevning av investeringsnivået.

På denne bakgrunn foreslår Regjeringen at investeringene for alle funn under vurdering som krever myndighetsgodkjennelse forskyves med ett år. Disse investeringene er i inneværende år anslått til om lag 5,2 mrd kroner. En forskyvning med ett år er forventet å redusere disse investeringene med i størrelsesorden 85 pst. Myndighetene vil behandle og godkjenne alle prosjekter på normal måte, men med en gjennomføringsplan som er tilpasset slik at investeringsoppstart for alle funn under vurdering skyves med ett år, men ikke utover 1. juli 1999.

-En forskyvning av investeringene i petroleumsvirksomheten i dagens situasjon vil være posisitiv for norsk økonomi. Med den dialogen vi så langt har hatt med selskapene på sokkelen, og som også vil føres videre i tida framover, sikrer vi oss at tiltakene blir gjennomført på den beste måten, sier Olje- og energiminister Marit Arnstad.

Regjeringen anbefaler videre i proposisjonen at plan for utbygging og drift av Gullfaks Satellitter Fase 2 og Snorre 2 godkjennes, på vilkår av at investeringene forskyves med ett år. Videre anbefales det at SDØE deltar i etananlegget på Kårstø.

Lagt inn 17.april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen