Historisk arkiv

Konsesjonsvilkårene for Romeriksporten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

18.12.98

Konsesjonsvilkårene for Romeriksporten

Regjeringen har i Statsråd avgjort at NSB Gardermobanen ikke gis tillatelse til endring i vilkår for konsesjon når det gjelder lekkasjeverdier for Lutvannsonen. Dette er i samsvar med NVEs innstilling. NSB Gardermobanen har imidlertid fått tillatelse til endring i lekkasjekravene for Puttjernsonen.

Regjeringen har foretatt en totalavveining mellom skader/ulemper og fordeler som vil oppstå med endringer av konsensjonen. I dette tilfellet er det kostnadene for samfunnet med å fortsette tettingen som må ses i forhold til de eventuelle skader overflatevannene og andre allmenne interesser vil bli påført.

NSBG har søkt om at lekkasjekravene økes fra 400 l/min til 500 l/min i Lutvannsonen. Lutvann er en særpreget og sjelden innsjø i biologisk forstand, og området har stor betydning som friluftsområde for store befolkningsgrupper i Oslo. Regjeringen går derfor ikke inn for å øke lekkasjekravene i Lutvannsonen, og søknaden imøtekommes ikke på dette punkt.

NSB Gardermobanen har også søkt om en endring i lekkasjekravene i Puttjernsonen fra 100 l/min til 220 l/min. Regjeringen er kommet til at kostnadene ved fortsatt tetting av Puttjernsonen vil være uforholdsmessig store i forhold til fordelene. Lekkasjeverdiene er derfor endret i samsvar med søknaden, under den forutsetning at NVE fastsetter vilkår om avbøtende tiltak. Regjeringen har også merket seg at NSB Gardermobanen er innstilt på å etablere et vanninfiltrasjonsanlegg i Puttjernsonen for å gjenopprette tilnærmet naturlig vannbalanse i dette området.

Olje- og energiminister Marit Arnstad kan treffes på telefon 22 24 61 00 i dag mellom kl. 14.30 og 15.30.

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 18. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen