Historisk arkiv

Økt samarbeid over delelinjen i Nordsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato: 25. august 1998

Økt samarbeid over delelinjen i Nordsjøen

Møte mellom olje- og energiminister Marit Arnstad og Storbritannias energiminister John Battle under ONS fokuserer og tilrettelegger for økt samarbeid over delelinjen i Nordsjøen

Olje- og energiminister Marit Arnstad og den britiske energiminister John Battle har under sitt bilaterale møte 25. august i Stavanger undertegnet to avtaler.

Olje- og energiminister Marit Arnstad sier at det er svært gledelig at de to avtalene nå kan undertegnes. Avtalene er resultatet av flere års arbeid både på politisk og administrativt nivå. De vil legge forholdene til rette for økt samarbeid over delelinjen i Nordsjøen mellom industrien og myndighetene i de to land.

Den første avtalen er en endringsavtale av den såkalte Frigg-traktaten. Den andre avtalen er en ny rammeavtale om tilknytningsrørledninger. Når de to avtalene trer i kraft vil de legge fundamentet for utvidet samarbeid mellom den norske og den britiske delen av kontinentalsokkelen i Nordsjøen. Den reviderte Frigg-traktaten vil legge til rette for videre bruk av de to ilandføringsrørledningene mellom Frigg-feltet og landterminalen i St. Fergus etter at Frigg-feltet en gang i fremtiden slutter å produsere gass. Det er nå utarbeidet prinsipper og konsultasjonsordninger som vil gjøre det mulig for begge parter å være sikre på at eksisterende infrastruktur utnyttes på best mulig måte. Avtalen har også fått en gjennomgripende oppdatering hva gjelder de prosedyrer som skal følges når den norske rørledningen, den britiske rørledningen eller begge rørledningene går ut av bruk.

Rammeavtalen er en helt ny avtale som regulerer de generelle mellomstatlige spørsmål for fremtidige tilknytningsrørledninger. Med tilknytningsrørledninger menes rørledninger som forbinder plattformer, eller rørledninger underlagt de to statens jurisdiksjon på deres kontinentalsokler. Rammeavtalen kom i stand som en følge av de inngående drøftelser som ble ført i forbindelse med revisjonen av Frigg-traktaten. Avtalen har tatt opp i seg de moderniseringstiltak som ble gjort i dette arbeidet. Slik rammeavtalen er utformet vil forutberegneligheten økes, og unødig arbeid og ressurser knyttet til formalia reduseres både for selskaper og myndigheter.

I tillegg til undertegningen av avtalene ble det ført samtaler om andre energispørsmål av betydning for de to land som oljemarked, gassvirksomhet, industrispørsmål og Østersjøsamarbeid. De to ministrene ble også enige om at man på administrativt nivå videreførte samtalene om disponering av plattformer og rørledninger. Ministrene var enige om at prosedyrene i forbindelse med disponering av plattformer og rørledninger skal være transparente og omfatte bredt anlagte konsultasjoner før beslutninger tas.

Lagt inn 26. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen