Historisk arkiv

Økte bevilgninger til nye fornybare energikilder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato: 5. oktober 1998

Økte bevilgninger til nye fornybare energikilder

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 1999 økt innsats for bruk av nye fornybare energikilder og flere tiltak for å begrense veksten i energiforbruket. - Dette er viktige skritt i retning av en omlegging av energipolitikken, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

Bevilgningene til energiøkonomisering og fornybare energikilder økes fra 193 til 270 millioner kroner. - En budsjettøkning på rundt 40 prosent vil gi større tyngde til arbeidet med å begrense energiforbruket og utvikle nye fornybare energikilder, understreker statsråd Arnstad. - Energiarbeidet lokalt skal også styrkes gjennom tiltak rettet mot kommunesektoren og husholdningene.

Det vil blant annet bli satset mer på varmepumper, fjernvarme og solenergi. En rekke vindkraftanlegg er under planlegging og konsesjonsbehandling. Investeringsstøtte vil være nødvendig for at disse planene skal realiseres.

Olje- og energidepartementet vil gjennomføre tiltak for å stimulere til kommunal deltakelse i utviklingen av spillvarme, nye fornybare energikilder og effektiv energibruk ved rehabilitering og nybygging. - En del av midlene vil bli brukt til å støtte opp under enøk-tiltak i den delen av bygningsmassen som er eldst, og hvor beboernes mulighet til å finansiere omfattende investeringer er begrenset, sier olje- og energiministeren. Også informasjon, opplæring og nettverksbygging vil bli videreutviklet.

I tråd med behandlingen av stortingsproposisjonen om grønn skatt innføres det fritak for investeringsavgift for vindkraftanlegg, bioenergi, varmepumper, fjernvarme, mini- og mikrokraftverk. Vindkraft gis i tillegg en produksjonsstøtte tilsvarende halv elektrisitetsavgift. Elektrisitetsavgiften økes med 2,5 øre/kWh til 8,25 øre/kWh. Sammen med en økning av mineraloljeavgiften fra 44,5 øre pr liter til 63,6 øre pr liter vil dette bidra til å begrense energiforbruket, styrke lønnsomheten av enøktiltak og bedre konkurranseevnen til fornybar energiproduksjon som bioenergi, varmepumper og spillvarme. - I løpet av det neste året vil vi vurdere om elavgiften skal graderes etter forbruket, sier statsråd Marit Arnstad.


Kontaktperson: Informasjonssjef Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen