Historisk arkiv

Olje- og energidepartementet har avgjort vassdragssaken for Romeriksporten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

17.april 1998

Olje- og energidepartementet har avgjort vassdragssaken for Romeriksporten

Departementet har ferdigbehandlet klagene på tillatelsen fra NVE om lekkasjer i Romeriksporten. Departementet slår fast i det endelige klagevedtaket at tunnelarbeidene er et vassdragstiltak som omfattes av vassdragsloven. Tiltaket er konsesjonspliktig. Departementet kan derfor sette de vilkår som finnes påkrevet av hensyn til de allmenne interesser som tiltaket utsetter for skade.

Ettersom tunnelarbeidene allerede er gjennomført, har målet med konsesjonsbehandlingen vært å fastsette vilkår for å begrense skadene. Det må settes de vilkår som er nødvendige for å oppnå en tilnærmet gjenoppretting av vannbalansen.

NVE fastsatte i tillatelsen hvor mye overflatevann og grunnvann som kunne fjernes i Østmarka for å oppnå en tilnærmet gjenoppretting av vannbalansen. NVE slo samtidig fast at bedre dokumentasjon for alternative måter å opprettholde vannbalansen på, kunne føre til en revurdering av disse tallene på et senere tidspunkt.

Lutvann og Puttjernene i Østmarka står sentralt i klagebehandlingen. Departementet har ikke nå funnet grunnlag for å endre det bindende måltallet på l00 l/min som NVE har satt for lekkasjen fra Puttjernsonen.

For Lutvannsonen har NVE under klagebehandlingen kommet til at lekkasjetallet kan økes fra 200 l/min til 300 l/min. Bakgrunnen for denne økningen er dokumentasjonen på at en slik lekkasje kombinert med tetting av demningen i Lutvann vil gi gunstigere forhold når det gjelder vannstanden i Lutvann sammenlignet med situasjonen før tunnelarbeidene tok til.

Målsetningen har vært å gjenopprette vannbalansen. Departementet har under sin behandling funnet at dette også oppnås ved et lekkasjetall på 400 l/min i Lutvannsonen. Dette forutsetter en vannstand som kan medføre noe ulempe for badeplassene i Lutvann. NSB Gardermobanen må, i samarbeid med Oslo kommune, sørge for å tilrettelegge for nye badeplasser i Lutvann dersom badeplassene skulle påføres noen ulempe. For øvrig antas det ikke å oppstå noen ytterligere miljøulemper i Lutvannsområdet.

Denne økningen av lekkasjetallet betinger en viss vannstand i Lutvann. Departementet forutsetter derfor at det foretas en avklaring med Oslo kommune om tetting av dammen og manøvrering av Lutvann som sikrer en forsvarlig vannbalanse ved en lekkasje på 400 l/min. Som en del av manøvreringen skal det slippes i snitt 200 l/min over året til Lutvannsbekken av hensyn til fisken i bekken og vassdragsområdene nedenfor. For øvrig stadfester departementet NVEs vedtak av 22. desember l997.

Departementet har ikke grunnlag for å ta opp spørsmålet om andre kompenserende tiltak som vanninfiltrasjon i denne klagesaken. Eventuell bruk av vanninfiltrasjon må tas opp som egen sak med vassdragsmyndighetene for å få vurdert om tiltaket omfattes av vassdragsloven.

Lagt inn 17.april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen