Historisk arkiv

Reduksjon i norsk oljeproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato 29.03.98

Reduksjon i norsk oljeproduksjon

Regjeringen har besluttet å redusere norsk oljeproduksjon med ca. 3 % , dvs.

ca. 100 000 fat pr. dag, som et bidrag til å stabilisere oljeprisen. Ordningen vil bli gjort gjeldende etter påske, og være gjeldende ut inneværende år. Produksjonsreguleringen vil kunne bli opphevet før dette tidspunkt dersom vi ser at tiltakene ikke har den ønskede virkning, sier Olje- og energiminister Marit Arnstad.

Dagens oljemarked karakteriseres av stor overproduksjon og en betydelig lageroppbygging. Uten tiltak er det utsikter til ytterligere fall i prisen. Store sprang i oljeprisen er alvorlig for norsk økonomi og norsk ressursforvaltning.

Et sentralt element i vår internasjonale energipolitikk er å bidra til stabile energimarkeder. Dette har vært utgangspunktet for vår rolle og deltagelse i den globale produsent- og konsumentdialogen innenfor energiområdet. Stabile energipriser er en viktig forutsetning for en stabil politisk og økonomisk utvikling i energiproduserende såvel som energikonsumerende land.

I Nasjonalbudsjettet for 1998 ble produksjonen for 1998 anslått til 3.6 mill fat pr. dag. Nye anslag basert på operatørselskapenes innrapportering viser at oljeproduksjonen nå synes å bli betydelig lavere enn dette anslaget. På bakgrunn av senere produksjonstart og lavere produksjon på mange felt, er samlet oljeproduksjon for 1998 nå anslått til ca. 3.2 mill fat pr. dag som et gjennomsnitt for året. Dette nye anslaget danner grunnlaget for produksjonsreguleringen. Samlet sett vil norsk oljeproduksjon, inklusive produksjons-begrensningen, medføre en nedgang på omlag 500 000 fat pr. dag i forhold til prognosen fra høsten 1997.

Tiltaket vil bli iverksatt etter påske - blant annet etter at departementet og Oljedirektoratet har hatt en gjennomgang og drøfting med de ulike operatørselskapene.

Dette gir også mulighet til å fastsette tidspunktet ut fra når andre land iverksetter de planlagte tiltak.

Produksjonsbegrensningen vil i prinsippet bli gjennomført likt på alle felt og for alle selskaper. Det vil bli fremmet en Kongelig resolusjon 3. april d. å.

Lagt inn 30 mars. 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen