Historisk arkiv

SDØE-deltakelse i Vestprosess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato: 6. november 1998

SDØE-deltakelse i Vestprosess

Regjeringen har lagt fram en anbefaling om SDØE-deltakelse i Vestprosess.

Vestprosess er et prosjekt for å knytte sammen de tre olje- og gassanleggene på Kollsnes, Sture og Mongstad med en 60 km lang rørledning, samt et våtgassanlegg som bygges på Mongstad. Vestprosess er organisert som et selskap med delt ansvar (DA) mellom Statoil (operatør), Saga, Mobil, Shell, TOTAL og Conoco.

Formålet med Vestprosess er i første omgang å skape en merverdi for kondensat fra Troll og våtgass fra Oseberg. Lenger frem i tid er det mulig at flere nye felt vil levere våtgass til Vestprosess. Regjeringen går inn for at statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) deltar med en eierandel på 41 prosent i Vestprosess. Denne andelen er beregnet å gi investeringer på totalt 640 mill kroner. Merverdien for SDØE av en eierandel på 41 prosent i Vestprosess er beregnet til 147 mill kroner ved avkastningskrav på 7 prosent reelt før skatt. I denne beregningen er det ikke tatt hensyn til verdien av leveranser fra nye felt som eventuelt vil benytte Vestprosessanlegget.

- Vi har tatt det valg at statens direkte økonomiske engasjement bør gå inn som deltager i Vestprosess. I fremtiden forventes det store våtgassvolumer fra Haltenbanken og nordlige Nordsjøen, der SDØE har betydelige eierandeler. Det vil innebære en ytterligere økonomisk merverdi å eie sammenlignet med å leie kapasitet i Vestprosess dersom de nye volumene går gjennom anlegget, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.


Kontaktperson: Informasjonssjef Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 6. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen