Historisk arkiv

Stortingsmelding om olje- og gassvirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

29. mai 1998

Stortingsmelding om olje- og gassvirksomheten

Hvert annet år fremmes et større dokument til Stortinget om olje- og gassvirksomheten. Stortingsmelding nr 46 (1997-98) som regjeringen nå har lagt fram, drøfter ulike sider av petroleumsvirksomheten.

Regjeringen legger opp til en konsolidering av norsk olje- og gasspolitikk. På områder som omfatter aktivitetsnivået vil det imidlertid være et behov for å foreta endringer i politikken.

-Regjeringen legger opp til en videreføring av de sentrale delene innenfor olje- og gasspolitikken. Hensynet til en samlet ressursforvaltning gjør det imidlertid nødvendig løpende å vurdere aktivitetsnivået, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

- Siktemålet er et jevnt aktivitetsnivå på et lavere nivå enn i dag.

Det legges opp til en konsesjonspolitikk hvor departementet årlig vil vurdere om det er grunnlag for tildelinger av utvinningstillatelser i de nordlige og vestlige deler av Nordsjøen. Regjeringen tar sikte på å fastsette tidspunktet for en 16. konsesjonsrunde i løpet av 1998 når ressurspotensialet i Norskehavet er nærmere avklart. Etter en samlet vurdering i forhold til miljø- og fiskerihensyn, samt aktivitetsnivået i sektoren, finner regjeringen ikke grunnlag for å tildele utvinningstillatelser i Skagerrak. Det vil i de nærmeste årene framover ikke gies utvinningstillatelser i Barentshavet.

Gassvirksomheten vil bli en viktigere del av petroleumsvirksomheten i årene fremover. I 1997 var gasseksporten på 46 mrd. Sm3. Basert på inngåtte kontrakter vil eksporten øke til omkring 76 mrd. Sm3 i 2005. Hensynet til ressurssituasjonen, usikkerheten i markedet, ledig kapasitet i felt og rørledninger og behovet for gass til injeksjon på norsk kontinentalsokkel, tilsier at den fremtidige veksten i salget av gass fra Norge på kort og mellomlang sikt vil være vesentlig lavere enn tidligere.

Utfordringene på miljøsiden er store og har høy grad av oppmerksomhet i den norske samfunnsdebatten. I årene som kommer må oljeindustrien i Norge ytterligere begrense miljøeffektene av sin aktivitet. Målet må være 'null'-utslipp til sjø fra nye innretninger på sokkelen. For petroleumssektoren vil utfordringene også være knyttet til tiltak som kan redusere utslippene av CO2. Utviklingen på dette området vil bli fulgt nøye av regjeringen.

Internasjonalisering er nært knyttet opp til olje- og gassvirksomheten. Utviklingen i retning av økt internasjonalisering vil fortsette. Men det er viktig å se denne prosessen i forhold til menneskerettigheter og miljøet. Departementet har bedt Statoils styre presentere en strategi for selskapets syn på arbeidet med disse spørsmålene. Dette vil bli behandlet på selskapets generalforsamling. Regjeringen vil arbeide videre med en løsning der en blant annet legger miljøhensyn til grunn ved investeringer i petroleumsfondet.

Staten har et betydelig engasjement innenfor norsk petroleumsvirksomhet gjennom direkte statlige eierandeler og eierandeler i norske selskap. Regjeringen går inn for et fortsatt sterkt offentlig engasjement innenfor petroleumsvirksomheten og at Statoil fortsatt skal være et heleid statlig selskap.

Lagt inn 29 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen