Historisk arkiv

Støtte til nye fornybare energikilder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato 26.06.98

Støtte til nye fornybare energikilder

Vel 60 millioner kroner er fordelt til støtteordninger for bioenergi, varmepumper, vannbasert oppvarming og fjernvarme. 50 prosjekter har fått støtte av i alt 122 innkomne søknader. De prosjektene som nå får støtte, representerer totale investeringer på 380 millioner kroner.

- Det er gledelig at bedrifter landet over viser stor interesse for alternative energikilder, sier olje- og energiminister Marit Arnstad. - Det er en økende tilgang på gode prosjekter, som bekrefter at Regjeringens økte satsing på ny fornybar energi vil gi synlige resultater.

De totale søknadene om støtte utgjorde fire ganger tilgjengelige midler. NVE har administrert tildelingen av midlene. Det er lagt vekt på å prioritere de prosjektene som gir størst økning i energiproduksjonen pr investert krone. I tillegg har NVE innhentet vurderinger fra Statens Forurensningstilsyn.

Bioenergiprosjektene som vil motta støtte, vil bidra til økt bruk av bioenergi på 157 GWh/år, mens produksjonen av foredlet biobrensel økes med 174 GWh/år.

5 millioner kroner går til varmepumpeprosjekter, som vil produsere vel 7 GWh/år, basert på ulike fornybare energikilder som bergvarme, grunnvarme og sjøvann.

Det er foreløpig bare gitt støtte til et begrenset antall mindre spillvarmeprosjekter. Enkelte større anlegg vil kreve konsesjon etter energiloven. Endelig vurdering av støtte vil bli foretatt etter at konsesjon er avklart.

Prosjekter i 17 fylker har fått tilsagn om støtte. Bare Telemark og Troms er uten prosjekter i år. I gjennomsnitt har prosjektene fått en støtte på 22 % av investeringsbehovet. På grunn av det store antallet søknader har det vært nødvendig med en streng prioritering av tildelingene.

Lagt inn 3. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen