Historisk arkiv

100 millioner kroner til prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 31/99
Dato: 10.05.99

100 millioner kroner til prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren

Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner kroner i inneværende år til prosjektrettet teknologiutvikling. Hensikten med forslaget er å sikre en fortsatt lønnsom utvikling av ressursene på norsk kontinentalsokkel, og å bidra til at viktig kompetanse og konkurransekraft i norsk industri opprettholdes også i en periode med fallende aktivitetsnivå på sokkelen. Hovedutfordringen på norsk sokkel er å sikre at kostnadsnivået er tilstrekkelig lavt til at våre petroleumsressurser kan utvikles på en lønnsom måte. Satsing på prosjektrettet teknologiutvikling vil være et målrettet virkemiddel for å bidra til å finne kostnadseffektive løsninger for videre utvikling av norsk sokkel.

Deler av norsk kontinentalsokkel kan karakteriseres som en moden petroleumsprovins. Dette, sammen med forventninger om et lavere aktivitetsnivå fremover, tilsier at næringen står overfor et behov for omstilling både med hensyn til kapasitet innenfor enkelte deler av virksomheten og valg av teknologiske løsninger.

Industrien påpeker at teknologiutvikling vil være den viktigste enkeltfaktoren for å redusere kostnadene ytterligere og derigjennom generere ny lønnsom aktivitet. Myndighetenes bidrag til prosjektrettet teknologiutvikling er særlig viktig i dagens situasjon hvor forsknings- og utviklingsaktiviteter har vært en av de postene som både oljeselskaper og leverandørselskaper har måttet kutte på pga. dårlig inntjening.

Bevilgninger til prosjektrettet teknologiutvikling skal kanaliseres som øremerkede bevilgninger gjennom Norges forskningsråd. Departementet vil i samråd med forskningsrådet utpeke en styringsgruppe med representanter fra oljeselskaper, leverandørindustri, forskningsmiljøer og Oljedirektoratet. Det forutsettes at industrien selv skal stå for en stor del av finansieringen av programmet.

Denne og andre pressemeldinger finner du på OEDs nettsider:http://www.oed.dep.no


Kontaktperson:
Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen