Historisk arkiv

Disponering av utrangerte rørledninger og kabler på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 75/1999
Dato: 7. desember 1999

Disponering av utrangerte rørledninger og kabler på norsk sokkel

Olje- og energidepartementet satte i 1996 i gang et treårig utredningsprogram for å bedre beslutningsgrunnlaget for framtidig disponering av rørledninger og kabler som tas ut av bruk i petroleumsproduksjonen på norsk sokkel. Utredningsarbeidet er nå fullført, og en sammenfatningsrapport er utarbeidet.

Ved gjennomføringen av utredningsprogrammet for utrangerte rørledninger og kabler har en bl.a. fått belyst omfanget av framtidige disponeringsbeslutninger og konsekvensene av disse mht. miljø, fiskeri, kostnader og andre relevante hensyn. De disponeringsløsningene som er vurdert er etterlating, fjerning, gjenbruk, gjenvinning og deponering. Hovedkonklusjonene som fremgår av sammenfatningsrapporten, er følgende:

  • Det er avdekket få forskjeller mellom arbeidsmiljø ved opptak, transport, ilandføring og sluttbehandling og arbeidsmiljøet ved installasjon.
  • Det forventes at konsekvensene for marint miljø av tilførselen av metaller og stoffer fra rørledninger og kabler vil være små. Dette gjelder uten hensyn til valg av disponeringsalternativ. Beregninger av energiforbruk og utslipp viser at etterlating på stedet gir de laveste direkte utslippene både til luft og marint miljø. Materialgjenvinning av stålet i rørledningene eller gjenbruk vil totalt sett gi reduserte utslipp sammenlignet med nyproduksjon. Opptak og deponering på land vil kreve store arealer, og kan gi lokale forurensningsproblemer.
  • Det er bare fiske med bunnredskaper som trål og snurrevad som påvirkes av rørledninger og kabler. Rørledninger og kabler som er stabilt nedgravd medfører ingen ulemper for fisket. Ulemper for fisket er særlig knyttet til rørledninger med steinfyllinger og med ytre skader. På lang sikt kan rørledninger som etterlates bli påført ytre skade som følge av korrosjon og ytre påvirkning.
  • Det er gjennomført beregninger som viser at fjerning av rørledninger og kabler er den dyreste løsningen, om lag dobbelt så dyr som tildekking med stein. Den rimeligste løsningen bortsett fra å etterlate er å grave ned rørledninger og kabler etter endt bruk. Rundt 40% - 50% av kostnadene ved de ulike disponeringsalternativene er knyttet til havområder som er viktige eller meget viktige for trålfisket.

Formålet med sammenfatningsrapporten er å dokumentere kunnskapsstatus for de enkelte fagfelt og sammenfatte de prosjekter som er gjennomført av relevante fagmiljøer. I rapporten presenteres ikke tilrådinger mht. valg av disponeringsløsninger i enkeltsaker, eller generelle retningslinjer på området. Siktemålet er at sammenfatningsrapporten skal kunne tjene som et grunnlag for myndighetenes valg av framtidige disponeringsløsninger for utrangerte rørledninger og kabler.


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Lagt inn 7. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen