Historisk arkiv

Nye industrikontrakter og leieavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 20/99
Dato: 26.03.99

Nye industrikontrakter og leieavtaler

Olje- og energidepartementet har i dag fremmet en proposisjon om Statkrafts industrikontrakter og leieavtaler. Her tas det stilling til de konkrete vilkår som skal gjelde. Bakgrunnen for forslagene og hovedtrekkene i forslagene er gitt i Energimeldingen som ble fremmet forrige fredag.

- I det nye industrikraftregimet har Regjeringen lagt vekt på å finne ordninger som er i overensstemmelse med EØS-avtalen, og prisene tar derfor utgangspunkt i langsiktige markedspriser. Forslaget bidrar til å avklare industriens langsiktige kraftvilkår, og gir forutsigbarhet og trygghet til ensidige industristeder, sier statssekretær Erlend Grimstad i Olje- og energidepartementet.

Regjeringen foreslår at 16 bedrifter tilbys nye kraftkontrakter med pris på 15,50 øre/kWh (1999-kroner). Kontraktene får varighet på 20 år fra 1.1.2001.

Det foreslås også at industrien tilbys nye leieavtaler for kraftverk og vannfallrettigheter i Saudavassdraget, Tyssovassdraget og i Bremanger. Leieprisen foreslås til 15,75 øre/kWh (1999-kroner). Leieavtalene får varighet til 2030 fra 1.1.2001. Det settes frister for søknader om opprustning og utvidelser i vassdragene.

Industrien må bidra med effektregulering og tørrårssikring. Dette vil styrke leveringssikkerheten i kraftsystemet. Det kan settes krav om energieffektivisering. De prisene som foreslås tar hensyn til dette.

Industrien må terminere eksisterende kontraktsforhold samtidig med at de nye kontraktene og leieavtalene inngås. For mange av bedriftene vil dette gi vesentlige prisreduksjoner i de nye avtalene. Ordningen med å tildele kraft til nye prosjekter foreslås avviklet.

Det er lagt strenge føringer på at kraften skal nyttes i de aktuelle industribedrifter og lokalsamfunn.

Salg av kraft fra Saudefaldene til Eramet

Departementet har samtidig fremlagt en proposisjon om salg av kraft fra Saudefaldene til Eramet. Elkem har inngått avtale om å selge sin manganvirksomet til det franske selskapet Eramet. Dette inkluderer blant annet smelteverkene i Sauda og Porsgrunn. Det er i den forbindelse avtalt at Elkem skal levere 883 GWh/år av produksjonen i Saudefaldene til Eramet frem til 2010. Elkem disponerer kraftverkene gjennom en avtale om foregrepet hjemfall med Statkraft.

- I proposisjonen foreslår Regjeringen at kraftavtalen godkjennes under forutsetning av at kraften fortrinnsvis skal brukes ved smelteverket i Sauda og overskytende ved smelteverket i Porsgrunn. Elkem må levere kraften tilbake til Statkraft dersom kraften ikke brukes som forutsatt. Dette sikrer myndighetene kontroll med at kraften kommer bedriftene i Sauda og Porsgrunn til gode, sier statssekretær Erlend Grimstad i Olje- og energidepartementet.


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 26. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen