Historisk arkiv

Nye industrikontrakter og leieavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 17/99
Dato: 19. mars 1999

Nye industrikontrakter og leieavtaler

-I energimeldingen foreslår Regjeringen en ordning med nye kraftkontrakter til en del industribedrifter. Forslaget omfatter også tre nye avtaler med industrien om leie av kraftanlegg. De fleste bedriftene er lokalisert på ensidige industristeder i distriktene. Dette er et forslag som vil bidra til å avklare bedriftenes langsiktige kraftvilkår, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

De eksisterende Statkraftkontraktene på stortingsbestemte vilkår for den kraftintensive industrien og treforedlingsindustrien utløper i årene 2004 til 2011.

Det foreslås å tilby Finnfjord smelteverk, Elkem Rana, Fesil Rana Metall, Fundia Bygg/Profiler, Eka Chemicals Rana, Rana Gruber og Fesil Holla smelteverk kontrakter som dekker inntil 70 prosent av kraftbehovet. Enkelte bedrifter i mer sentrale strøk vil tilbys kontrakter på 50 prosent av behovet. Det gjelder Orkla Exolon, Sør-Norge Aluminium, Tinfos Øye smelteverk, Fesil Lilleby smelteverk, PEA, Globe Hafslund Metall, Norton Arendal, Norton Lillesand og Falconbridge Nikkelverk. Kontraktene gis 20 års varighet fra 2001.

Regjeringen foreslår å tilby Elkem å leie vannfallrettigheter og kraftanlegg i Saudavassdraget og Svelgen I og II i Bremanger. AS Tyssefaldene tilbys å leie Tysso II med vannfallrettigheter. Leieavtalene har varighet til 2030.

Prisen i de nye kontraktene og leieavtalene tar utgangspunkt i langsiktige markedspriser. Prisene vil reduseres ved at industrien skal bidra med terminering av eksisterende kontrakter og tiltak for å styrke forsyningssikkerheten i kraftsystemet. Det kan også bli stilt krav om å effektivisere energibruken.

Norsk Hydro, Norske Skog og store deler av Elkem har allerede dekket sitt framtidige behov med forretningsmessige avtaler. Regjeringen foreslår at resten av treforedlingsindustrien, Hustadmarmor, Borealis og diverse mindre bedrifter i Mo Industripark ikke tilbys nye myndighetsbestemte kontrakter.

Regjeringen vil om kort tid legge fram en proposisjon med nærmere vilkår for nye kontrakter og leieavtaler.

Denne og andre pressemeldinger finnes på departementets Internett-sider: http://www.oed.dep.no og http://odin.dep.no/


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen