Historisk arkiv

Regjeringen med tiltak for petroleumsnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 33/99
Dato: 10.05.99

Regjeringen med tiltak for petroleumsnæringen

- Regjeringen har i dag besluttet å justere virkemidlene overfor petroleumsnæringen. De tiltak som er vedtatt, vil bidra til å avdempe fallet i aktivitetsnivået, sier olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein.

Da regjeringen i juni 1998 la fram St meld 46 (1997-98), Olje- og gassvirksomheten, var næringen preget av høyt aktivitetsnivå og igangsetting av mange nye utbyggingsprosjekter på kontinentalsokkelen. Situasjonen i dag er annerledes. Få nye investeringsprosjekter igangsettes. Virkningen av dette vil kunne bli et bratt fall i aktivitetsnivå og sysselsetting i næringen når de allerede igangsatte utbyggingsprosjektene er ferdigstilt. Dette kan få stor betydning for videreutviklingen av petroleumsnæringen og situasjonen kan bli alvorlig for mange lokalsamfunn ved en slik utvikling.

I lys av de nye utfordringer næringen står overfor foreslår regjeringen nå justeringer i enkelte av virkemidlene i petroleumspolitikken.

For å legge til rette for samfunnsøkonomisk bedre beslutninger i petroleumsnæringen og bidra til å avdempe reduksjonen i aktivitetsnivået framover, foreslås følgende tiltak:

  • 100 millioner kroner bevilges for å styrke prosjektrettet teknologiutvikling på kontinentalsokkelen i 1999 (se egen pressemelding).
  • Det legges opp til en gradvis avvikling av produksjonsavgiften. Regjeringen vil i nasjonalbudsjettet for år 2000 komme tilbake til konkrete nedtrappingsplaner for de 8 feltene som har slik avgift.
  • For den direkte statlige deltagelsen (SDØE) i nye tillatelser i Nordsjøen legger regjeringen følgende til grunn:
  • I oppfølgingsareal til eksisterende utvinningstillatelser fastsettes SDØE-deltagelsen som hovedregel tilsvarende den i hovedfeltet.
  • SDØE vil som hovedregel ikke delta i nye tillatelser i øvrige deler av Nordsjøen med lite ressurspotensial og svak lønnsomhet. I de tillatelser det er aktuelt å delta, fastsettes SDØE-andelen som hovedregel til 25 %. For tillatelser med høy lønnsomhet eller stort ressurspotensiale kan andelen settes høyere.
  • For å sikre gode beslutninger i næringen vil regjeringen føre følgende politikk for forlengelse av utvinningstillatelser:
  • søknader om forlengelse av en utvinningstillatelse som sannsynliggjør bedre utnyttelse av ressursene, godkjennes med samme eierstruktur, med mindre særskilte forhold tilsier noe annet.
  • for noen tillatelser kan særskilte forhold som lav statlig eierandel og/eller store gjenværende reserver, tilsi at statens eierandel bør økes eller andre vilkår reforhandles ved forlengelse av utvinningstillatelsen.
  • For å styrke arbeidet med å internasjonalisere norsk petroleumsindustri foreslår regjeringen å bevilge ytterligere 2 mill. kroner for budsjettåret 1999. Midlene vil i hovedsak bli kanalisert gjennom stiftelsene Petrad og Intsok.
  • For å bedre effektiviteten i letevirksomheten legger regjeringen opp til å etablere konkrete langtidsplaner – eksempelvis rullerende 5-års planer - for konsesjonsrunder og andre tildelinger. Dette vil bli presentert i petroleumsmeldingen som planlegges forelagt Stortinget våren år 2000.

I petroleumsmeldingen som planlegges forelagt Stortinget våren år 2000, legger regjeringen opp til en nærmere vurdering av styringssystemet, aktørbildet og den statlige deltagelsen på kontinentalsokkelen. Særlig vil man arbeide videre med spørsmål knyttet til vederlag for bruk av infrastruktur og mobiliteten for flyttbare innretninger over sokkelgrensene.

Denne og andre pressemeldinger finner du på OEDs nettsider: http://odin.dep.no/oed/


Kontaktperson:
Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen