Historisk arkiv

Tiltak og nye rammebetingelser for verfts- og petroleumsindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Dato: 4. oktober 1999

Tiltak og nye rammebetingelser for verfts- og petroleumsindustrien

Store deler av leverandørindustrien sliter med å få oppdrag. Det er derfor nødvendig med nye tiltak overfor verfts- og petroleumsindustrien. Tiltakene skal både søke å avhjelpe den vanskelige situasjonen vi nå er inne i, og gjøre industrien bedre i stand til å tilpasse seg de markedsforhold som vil prege næringen i årene som kommer.

Tiltak rettet mot verfts- og leverandørindustrien

  • Det foreslås bevilget 100 millioner kroner for å ivareta utvikling av ny teknologi og kompetanse i petroleumsindustrien via Demo 2000-programmet. Dette er en videreføring av et tilsvarende beløp som ble bevilget for inneværende år. En egen styringsgruppe med representanter fra oljeselskaper, leverandørindustri og forskningsinstitusjoner skal sørge for at pengene blir brukt på best mulig måte. Målet er å få ekstra fart på teknologiutviklingen slik at nye prosjekter blir klare for utbygging raskere.
  • Det skal legges til rette for spesielle opplæringstiltak innenfor oljerelatert verkstedsindustri som rammes hardt av investeringstørken. Det vil være viktig å sette inn opplæringstiltak med sikte på omstilling i bedriftene, og for å ivareta nøkkelkompetanse. Arbeidsmarkedsetaten skal, sammen med industrien, legge til rette for disse opplæringstiltakene.
  • Regjeringen foreslår en bevilgning til nytt havforskningsfartøy, og vil også legge til rette for bygging av to nye hurtigrutefartøy. Dette vil man komme tilbake til senere i høst. Bygging av nytt kystvaktfartøy vil bli iverksatt så snart de pågående kontraktsforhandlingene er avsluttet.
  • Stortinget har vedtatt å øke rammen for lån til anskaffelse og ombygging av ferger. Med denne utvidede fullmakten og tidligere tilsagn vil antakelig 10 nye ferger bli levert neste år.
  • Verftsstøtteordningen videreføres på dagens nivå, dvs. med støttesatser på 9 % for store nybygg og 4,5 % for mindre nybygg og ombygginger. Dette gjøres for å sikre at norske skipsverft er internasjonalt konkurransedyktige og kan sikre seg oppdrag.

Tiltak rettet mot aktivitetene på sokkelen

  • CO2 –avgiften foreslås redusert med 21,3 %, til 70 øre pr. liter olje/standard kubikkmeter gass. Forslaget bidrar til at lønnsomheten i eksisterende og nye felt øker, og vil kunne legge grunnlag for at selskapene igangsetter nye prosjekter. Samtidig vil avgiftsnivået være tilstrekkelig til at selskapene opptrer miljøeffektivt.
  • Produksjonsavgiften trappes gradvis ned for alle de åtte berørte feltene. Dette vil bidra til å fjerne uheldige effekter som denne avgiften har med hensyn til nye investeringer på eksisterende felt og ved avslutning av petroleumsproduksjon. Regjeringen har valgt å dele feltene inn i tre grupper:

For Heimdal, Tor og Murchison fjernes avgiften fra 1.1. 2000.

For Valhall, Statfjord og Ula trappes avgiften ned over tre år. Valhall starter nedtrappingen 1.11.1999, de to andre starter fra 1.1.2000.

For Oseberg og Gullfaks trappes produksjonsavgiften ned over seks år.

Internasjonalisering

Regjeringen foreslår å bevilge mer penger til internasjonalisering. I budsjettet for 2000 foreslås det bevilget 5 millioner kroner til internasjonalisering av petroleumsvirksomheten, en økning på 1,5 millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett for 1999. Midlene vil bli kanalisert gjennom stiftelsene Petrad og Intsok.

Ved å styrke arbeidet med å internasjonalisere norsk petroleumsindustri, ønsker regjeringen å bidra til at den kompetanse, erfaring og teknologibase som er bygget opp gjennom 30 års virksomhet på norsk kontinentalsokkel, omsettes i nye forretningsmuligheter. Erfaringer fra internasjonale prosjekter vil også gi økt kunnskap og innsikt som vil komme virksomheten i Norge til gode og bidra til at nye kostnadseffektive utbyggingsløsninger fremmes på norsk sokkel.


Kontaktperson:
Leiv Ellingsen, AAD, 22 24 46 09
Øistein Øisjøfoss, NHD, 22 24 01 25
Sissel Edvardsen, OED, 22 24 61 09

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen