Historisk arkiv

Vurdering av statens eierinteresser i petroleumsvirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 47/99
Dato: 13.08.99

Vurdering av statens eierinteresser i petroleumsvirksomheten

Styret i Statoil overleverte i dag sin rapport til olje- og energiministeren om styrets syn på den fremtidige organisering av og eierstruktur i Statoil og Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE).

Hovedkonklusjonene i rapporten er at hele eller vesentlige deler av SDØE bør legges til Statoil, og at selskapet deretter får private medeiere og tas opp til notering på børs. Videre konkluderer rapporten med det etableres en ny ivaretakerordning for de delene av SDØE som eventuelt ikke blir satt inn i en selskapsmessig sammenheng.

- Styret peker i sin rapport på at staten står overfor store utfordringer, både som eier av Statoil og gjennom systemet med de direkte statlige eierandelene, SDØE. Styrets vurderinger er et meget viktig innspill i den prosess regjeringen har satt i gang. Det er viktig at vi på dette stadiet i arbeidet er åpne for å vurdere de ulike alternativene, sier olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein.

Statsråden viser til arbeidet som foregår internt i departementet, anbefalinger fra de eksterne rådgiverne og denne rapporten som vesentlige elementer i arbeidet fremover. Norsk Hydro er også bedt om å komme med sine synspunkter i disse spørsmålene innen 1. september. Regjeringen vil kontinuerlig vurdere denne saken fremover, og har også satt ned et statssekretærutvalg, ledet av OEDs statssekretær. Konklusjonene vil bli presentert i en stortingsmelding våren 2000.

- Det er en stor oppgave å sikre de betydelige nasjonale verdiene som det statlige engasjementet representerer. Det er avgjørende for meg at vi får en bredest mulig politisk oppslutning rundt disse viktige spørsmålene, avslutter statsråd Lahnstein.


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Lagt inn 13. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen