Historisk arkiv

Statsbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 57/99
Dato: 04.10.99

Statsbudsjettet 2000 – Olje- og energidepartementet

Regjeringens budsjettforslag for Olje- og energidepartementet har en utgiftsside på om lag 21,8 mrd. kroner og en inntektsside på om lag 72,9 mrd. kroner. De viktigste satsingene er knyttet til:

  • Omlegging av energiforbruket og energiproduksjonen - bevilgningene foreslås økt fra 248,5 til 355 mill. kroner, en økning på 106,5 mill. kroner – ca. 43 %.
  • Norges vassdrags- og energidirektorat - bevilgningene foreslås økt fra 248,9 til 279 mill. kroner, en økning på 30,1 mill. kroner.
  • Forskning og utvikling - bevilgningene foreslås økt fra 174,5 til 211,4 mill. kroner, en økning på 36,9 mill. kroner – ca. 21 %.
  • Prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumsvirksomheten - det foreslås en bevilgning på 100 mill. kroner.


-Den energipolitiske pakken Regjeringen presenterer i budsjettet skal bidra til å gjennomføre strategien vi har lagt i energimeldingen for omlegging av energi-forbruket og energiproduksjonen, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

-Regjeringen legger også frem flere tiltak som kan bidra til å lette omstillingen i leverandørindustrien og fremme ny aktivitet i bransjen.

Energipolitisk satsing – oppfølging av energimeldingen
Budsjettforslaget for 2000 følger opp de tiltak Regjeringen varslet i energimeldingen. Energimeldingen legger strategien for omlegging av energiforbruket og energi-produksjonen. Regjeringen forslår å øke forbruksavgiften på elektrisk kraft med 2,5 øre/kWh. Avgiften på fyringsolje økes tilsvarende for å unngå overgang fra el til fyringsolje. For at husholdninger med lave og middels inntekter skal skjermes fra virkningen av økt el-avgift, foreslås minste- og personfradraget økt. Av de økte inntektene foreslås til sammen 170 mill. kroner brukt til tiltak over Olje- og energi-departementets budsjett og 30 mill. kroner over Miljøverndepartementets budsjett.

Det foreslås bevilget 355 mill. kroner til tiltak rettet mot omlegging av energibruk og energiproduksjon, en økning på 106,5 mill. kroner i forhold til vedtatt budsjett 1999. Regjeringen prioriterer tiltak som har til formål å begrense energibruken gjennom mer effektiv bruk av energi, og fremme økt produksjon og bruk av ny fornybar energi. Investeringsstøtte til varmeanlegg, vindkraftanlegg og enøk-tiltak overfor industrien, bygnings-sektoren og husholdningene er prioritert i budsjettet for 2000 med en bevilgning på 295 mill. kroner, en økning på ca. 55 % i forhold til vedtatt budsjett 1999.

Norges vassdrags- og energidirektorat
Bevilgningene til Norges vassdrags- og energidirektorat foreslås økt med om lag 30 mill. kroner til 279 mill. kroner. NVE får dermed tilført økte ressurser for blant annet å sette direktoratet bedre i stand til å håndtere flere arbeidsoppgaver og følge opp de tiltak som er skissert i energimeldingen. Det foreslås 10 mill. kroner til en ny tilskuddsordning som reduserer overføringstariffene for sluttfor-brukere tilknyttet distribusjonsnettet i områder av landet med høye overførings-kostnader.

Petroleumsvirksomheten - SDØE
Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til i overkant av 85 mrd. kroner, en økning på om lag 29 mrd. kroner i forhold til opprinnelig vedtatt budsjett 1999 og om lag 37,5 mrd. kroner i forhold til anslag på regnskap 1999. Netto kontantstrømmen består av om lag 47,9 mrd. kroner i netto inntekter fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i petroleumsvirksomheten, 35,1 mrd. kroner i skatter og avgifter og 2,25 mrd. kroner i aksjeutbytte fra Statoil.

SDØEs driftsresultat er anslått til om lag 44,4 mrd. kroner for 2000. De kalkulatoriske størrelsene avskrivninger og renter som trekkes fra i beregningen av SDØEs drifts-resultat utgjør 23,8 mrd. kroner. Driftsresultatet er om lag 14,4 mrd. kroner høyere enn opprinnelig vedtatt budsjett 1999 og 11,7 mrd. høyere enn anslag på regnskap 1999. Det legges nå til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 125 kroner pr. fat både for 1999 og 2000.

SDØEs andel av investeringene på norsk sokkel anslås til om lag 19,7 mrd. kroner, en reduksjon på 5,2 mrd. kroner sammenlignet med opprinnelig vedtatt budsjett 1999 og en nedgang på om lag 8,2 mrd. i forhold til anslag på regnskap 1999.

Forskning og utvikling
Gjennom satsing på kompetanse, forskning og utvikling (FoU) vil Regjeringen legge til rette for kunnskapsbasert innovasjon og verdiskaping. Det foreslås bevilget 211 mill. kroner til kunnskapsoppbygging, forskning og utvikling over Olje- og energi-departementets budsjett. Dette er en økning på om lag 37 mill. kroner eller 21 % i forhold til vedtatt budsjett 1999. Økningen er i hovedsak knyttet til Regjeringens energi-politiske satsing. Økningen skal i særlig grad bidra til å styrke de tiltak som er skissert i energimeldingen, og satsing på forskning i skjæringsfeltet energi og miljø som er beskrevet i forskningsmeldingen.

Videre foreslås det bevilget 100 mill. kroner til et program innen prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumsvirksomheten. Dette er et samarbeidsprogram med petroleumsnæringen om å få ned kostnadene på norsk sokkel og øke konkurranse-kraften. Målsettingen med programmet er å ta i bruk mer kostnadseffektiv teknologi. Dette skal bidra til å øke næringens evne til å få frem nye prosjekter og derigjennom gi økt aktivitet ved at igangsetting av nye lønnsomme feltutbygginger fremskyndes.

Statsforetak
På inntektssiden budsjetteres det med i underkant av 1,3 mrd. kroner i renter og avdrag på lån til Statkraft SF og Statnett SF. Det budsjetteres med utbytte fra Statnett SF og Statkraft SF på henholdsvis 211 og 600 mill. kroner.

Kontakter:Avdelingsdirektør Sigmund Johansen, 22 24 61 33

Informasjonssjef Sissel Edvardsen, 22 24 61 09