Historisk arkiv

Nedgang i korttidsfraværet blant statstilsatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr: 73/97
20.10.97

Nedgang i korttidsfraværet blant statstilsatte

Det totale sykefraværet blant de statstilsatte økte med 2,9 % i 2. kvartal 1997, målt i forhold til samme periode i 1996. Fravær på under 3 dager viste en nedgang på 5,1 % sammenlignet med 2. kvartal 1996. Det var sykemeldinger på over 14 dager som økte mest, og økningen var størst blant menn og heltidstilsatte. Sykefraværsnivået blant de statstilsatte lå på 5 % i 2. kvartal 1997. Det er de deltidstilsatte og kvinnene som har størst sykefravær.

- Det må være et mål å få sykefraværet til å synke igjen, sier statsråd Eldbjørg Løwer i en kommentar. - For å få det til, er det viktig at virksomhetene kontinuerlig og systematisk arbeider med å forbedre arbeidsmiljøet. De må analysere sitt arbeidsmiljø og sin sykefraværsutvikling, slik at tiltak kan settes inn der behovet ser ut til å være størst, sier Løwer.

Omlag 43 % av alle virksomheter i det statlige tariffområdet har satt i gang systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet i form av internkontroll på disse områdene. Dette viser en kartlegging Planleggings- og samordningsdepartementet har utført. I tillegg rapporterer 21 % at de er nesten ferdig med en etablering av systemet, mens 23,4 % rapporterer at de er under oppstart med etableringen.

Statsråden sier at dette er en situasjon statsforvaltningen ikke kan si seg fornøyd med. Hun viser til at det i januar ble gjennomført en forenkling av forskriftene som bør gjøre det enklere å sette inn tiltak på dette området.

- Sammen med et aktivt og konstruktivt samarbeidsprosjekt mellom arbeidslivets parter og arbeidsgiverne, håper og tror jeg dette vil bidra til at alle statlige virksomheter får det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet på plass snarest mulig, sier statsråd Løwer.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Finn Melbø eller
førstekonsulent Lilly Ann Elvestad,
Arbeidsgiveravdelingen tlf. 22 24 44 80 / 22 24 49 04

Lagt inn 22 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen