Historisk arkiv

Arbeidsmarkedsetaten i framtiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Statsråd Eldbjørg Løwer

Arbeidsmarkedsetaten i framtiden

Innlegg i paneldebatt ved Arbeidsmarkedsetatens jubileumskonferanse i Bergen 5. november 1997.

Kjære medarbeidere!

Svært få statsetater er i sin daglige virksomhet så påvirket av endringer i den økonomiske situasjonen i samfunnet som arbeidsmarkedsetaten. I dagens gode arbeidsmarked med reduksjon i arbeidsledigheten og sterk vekst i sysselsettingen vil etterspørselen etter etatens tjenester bli mer markedsstyrt, samtidig som den politiske fokus blir noe mindre.

Jeg vil i mitt innledningsinnlegg kort skissere kort enkelte synspunkter på arbeidsmarkedspolitikken:

Vi vil videreføre av anbefalingene fra sysselsettingskommisjonen. Dette innebærer at Regjeringens strategi for økt verdiskaping og høy sysselsetting er basert på aktiv arbeidsmarkedspolitikk, inntektspolitisk samarbeid og arbeidslinjen i velferdspolitikken. Vi vil derfor føre en arbeidsmarkedspolitikk hvor nivået under arbeidsmarkedstiltakene tilpasses den aktuelle situasjonen arbeidsmarkedet.

Arbeidsmarkedsetaten skal være det bærende element i gjennomføringen av arbeidsmarkedspolitikken. At etaten lykkes i sine oppgaver vil være av avgjørende betydning for en fortsatt positiv utvikling på arbeidsmarkedet.

Arbeidsmarkedsetaten må balansere ressursinnsatsen mellom ønskene til etatens to hovedmålgrupper som av og til kan være vanskelig å forene: Innsatsen overfor hhv. arbeidsgivere og arbeidssøkere. Etter mitt syn må etaten opprettholde et sterkt fokus på formidling også i årene som kommer. Samtidig vil jeg understreke at det er svært viktig at denne aktiviteten ikke går på bekostning av etatens oppgaver knyttet til oppfølging og service overfor arbeidssøkergrupper og yrkeshemmede, og særlig de som har vanskeligheter med å skaffe seg et fotfeste i arbeidsmarkedet.

Yrkesrettet attføring skal fortsatt være en viktig oppgave for arbeidsmarkedsetaten. Etaten skal jobbe for at yrkeshemmede skal ha muligheten til å få arbeid på linje med andre. Dette er viktig både fordi yrkeshemmede skal ha muligheten til å realisere seg selv gjennom arbeid, og fordi de er en viktig arbeidskraftreserve.

Regjeringen vil legge vekt på å redusere de regionale ubalansene gjennom å opprettholde og skape nye arbeidsplasser i distriktene. Dette vil ikke si at kravet til mobilitet for arbeidsledige vil bli mindre. Men vi må legge forholdene til rette slik at mobiliteten ikke så ensidig går en vei - inn til de store sentrene. Etter mitt syn vil kravet om mobilitet være viktig for å sikre arbeidskraft til distriktskommuner i vekst.

Det er viktig at etaten bidrar aktivt for å opprettholde og videreutvikle samarbeidet med partene i arbeidslivet, andre offentlige instanser, kommuner og fylkeskommuner. Samarbeidet må skje innenfor de rammer som er fastsatt av sentrale myndigheter og med gjensidig respekt for hverandres ståsted. Formålet med samarbeidet er å få til en bedre og mer effektiv gjennomføring av politikken til beste for de personer etaten skal betjene og de mål vi ønsker å oppnå.

Etaten er bygget godt ut, administrativt og når det gjelder et effektivt virkemiddelapparat. Dagens situasjon med bedrede konjunkturer gir grunnlag for å redusere etatens ressurser noe uten at de oppgaver etaten skal ivareta blir skadelidende. Det er imidlertid viktig at etaten til enhver tid har en beredskap for omstilling av politikken når konjunkturene vender. Jeg vil arbeide for at etaten fortsatt skal få de ressurser som er nødvendige for å iverksette en aktiv arbeidsmarkedspolitikk tilpasset situasjonen i arbeidsmarkedet

Lagt inn 6 november 1997av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen