Historisk arkiv

Økte bevilgninger til jernbaneformål og vedlikehold av riksveger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 84/97
Dato 07.11.97

Statsbudsjettet 1998:

Økte bevilgninger til jernbaneformål og vedlikehold av riksveger

Regjeringen vil satse 130 millioner kroner mer på jernbanens kjøreveg, fordelt med 35 millioner kroner på 1997-budsjettet og 95 millioner kroner på budsjettet for 1998. For vedlikehold av riksveger foreslås en styrking av 1998-forslaget med 80 millioner kroner. Det blir dessuten økte bevilgninger til rassikring av fylkesveger, tiltak for kollektivtrafikken i storbyene og trafikksikkerhetstiltak av betydning for barns skoleveg. I tillegg kommer 30 millioner kroner i økt bevilgning til statlig kjøp av bedriftsøkonomisk ulønnsomme posttjenester.

Dette er noen av de foreslåtte budsjettendringene for Samferdselsdepartementet.

JERNBANEFORMÅL

Til vedlikehold av jernbanens kjøreveg foreslår regjeringen en økning på 90 millioner kroner. Forslaget gjelder særlig tiltak av betydning for stabilitet og punktlighet i driften av togene. Av den foreslåtte økningen er 30 millioner kroner knyttet til utskifting av kontaktlednings- og sporanlegg på Drammenbanen, mens 49 millioner kroner gjelder tilrettelegging for trafikk med krengetog på Dovre- og Bergensbanen. I tillegg er 11 millioner kroner foreslått til rassikring på Nordlandsbanen. 35 millioner kroner av ekstrasatsingen dekkes ved framskynding til 1997 av utbedringsarbeider på strekningen Sjølyst - Hell på Nordlandsbanen.

Til investeringer i kjørevegen foreslår regjeringen en økning på til sammen 40 millioner kroner, fordelt slik:

* 30 millioner kroner til den nye Nationaltheatret stasjon i Oslo - for å sikre en bedre framdrift av prosjektet og dermed unngå merkostnader ved lang byggetid.

* 10 millioner til videre utbygging av Fagernes godsterminal i Narvik.

VEGFORMÅL

Den foreslåtte økningen på 80 millioner kroner til trafikktilsyn, vedlikehold og drift av riksveger er særlig rettet inn mot vedlikehold av bruer i kystdistriktene, økt vintervedlikehold og legging av fast vegdekke. Dessuten vil trafikksikkerhetsforskning bli opprioritert.

Innenfor bevilgningene til riksveginvesteringer foreslås det en omdisponering, slik at midlene til rassikring av fylkesveger øker med 30 millioner kroner, mens bevilgningen til infrastrukturtiltak for kollektivtrafikken i de fire største byområdene (storbymidler) øker med 15 millioner kroner. Disse to beløpene dekkes ved at bevilgningen til Sentrumsringen i Drammen reduseres med 45 millioner kroner, som følge av seinere framdrift enn tidligere regnet med.

Videre foreslås det å øke tilskuddet til fylkesvegformål med 10 millioner kroner, med sikte på at midlene skal nyttes til trafikksikkerhetstiltak som er av særlig betydning for barns skoleveg.

POST, TELE OG LUFTFART

For å unngå en svekket postservice foreslår regjeringen at bevilgningen til statlig kjøp av bedriftsøkonomisk ulønnsomme postttjenester skal økes med 30 millioner kroner.

Regjeringen foreslår at utbytte fra Telenor AS økes med 175 millioner kroner, fra 300 til 475 millioner kroner.

Investeringsforslaget for Luftfartsverket foreslås redusert med 50 millioner kroner.

Lagt inn 7 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen