Historisk arkiv

Arbeid med Nasjonal transportplan 2002-2011: Fylkeskommunen får styrket rolle og medvirkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 78/98
Dato: 22. juli 1998

Arbeid med Nasjonal transportplan 2002-2011:

Fylkeskommunen får styrket rolle og medvirkning

- Fylkeskommunenes rolle og medvirkning i arbeidet med Nasjonal transportplan 2002-2011 vil bli styrket både politisk og administrativt, sammenlignet med det som har vært tilfelle for arbeid med tidligere samferdsels- og transportplaner, opplyser samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Den nye nasjonale transportplanen vil bli lagt fram for Stortinget til behandling i 2000, i form av en stortingsmelding.

- Fylkeskommunene vil tidlig i planprosessen få til høring fylkesvise dokumenter som tar for seg viktige transportutfordringer for det enkelte fylke. Det endelige felles plandokument fra de statlige transportetatene - Statens vegvesen, Luftfartsverket, Jernbaneverket og Kystverket - vil bli lagt fram for fylkeskommunene til behandling. Disse høringsuttalelsene skal sendes direkte til Samferdselsdepartementet og Fiskeridepartementet, med sistnevnte som ansvarlig for Kystsverkets arbeidsfelt. Styrkingen av fylkeskommunenes rolle og medvirkning vil også skje ved at fylkeskommunene trekkes aktivt med i utredningsarbeidet til de fire statlige transportetatene. I hvert fylke skal det opprettes referansegrupper for planarbeidet, med representanter for berørte avdelinger under fylkeskommunen og fylkesmannen, sier Dørum.

På grunnlag av Stortingets behandling av stortingsmeldingen om den nasjonale transportplanen og retningslinjer fra Samferdsels- og Fiskeridepartementet, vil så Statens vegvesen, Luftfartsverket, Jernbaneverket og Kystverket utforme mer detaljerte, sektorvise handlingsprogrammer. Disse handlingsprogrammene vil også bli sendt på høring til fylkeskommunene, før de blir fastsatt av den enkelte etat. Prioriteringer på vegnettet utenom stamvegene forutsettes overlatt til den enkelte fylkeskommune, innenfor overordnede økonomiske planrammer og andre rammer som fastsettes av Stortinget.

- Arbeidet med Nasjonal transportplan 2002-2011 krever en fast og effektiv styring, og departementene har derfor gitt Statens vegvesen et spesielt ansvar for koordinering, både mellom etatene og i forhold til de andre aktørene. Berørte nærings- og interesseorganisasjoner, NSB BA og andre kollektivtransportselskaper skal også medvirke i planarbeidet, sier samferdselsministeren.

Hovedemner

Stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2002-2011 vil blant annet ta for seg transportsektorens rolle i regjeringens politikk og avgiftspolitiske forhold med betydning for transportsektoren. Meldingen vil også drøfte transportpolitiske utfordringer og virkemidler. Den vil dessuten inneholde forslag til prioritering av økonomiske rammer mellom de enkelte transportsektorer og innen den enkelte delsektor. Prioriteringene vil være basert på analyser av de virkninger som tiltakene vil få når det gjelder viktige, overordnede samfunnsmessige og politiske mål og hensyn.

Tiltak innenfor transportsektoren som fremmer utvikling av robuste bo- og arbeidmarkedsregioner, med et konkurransedyktig næringsliv, er blant de sentrale emnene i planarbeidet. Planen vil legge stor vekt på utvikling av viktige nasjonale transportkorridorer og forbindelser til utlandet, med god tilknytning til regionale og kommunale transportsystem.

Utvikling av et effektivt og mer miljøvennlig transportsystem i storbyområdene, er et annet hovedemne. Planen skal også ta for seg trafikksikkerhet og miljøproblemer innenfor transportsektoren, blant annet knyttet til de klimapolitiske utfordringene i forbindelse med oppfølgingen Kyotoavtalen.

Lagt inn 22. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen