Historisk arkiv

Bedre byluft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 125/98
Dato 27.11.98

Bedre byluft

Innen 1. oktober neste år skal det tas i bruk et enhetlig system for overvåkning og varsling av luftforurensning i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen. Arbeidet med et slikt overvåknings- og varslingssystem er en del av prosjektet ”Bedre byluft”, som er satt i gang av Samferdselsdepartementet. Prosjektet ledes av Vegdirektoratet, med deltakelse fra Statens forurensningstilsyn, Statens institutt for folkehelse, Statens helsetilsyn, Politiet og de berørte kommunene.

Målet med prosjektet er å finne fram til løsninger som både på kort og lang sikt kan bidra til å begrense luftforurensningene i de store byområdene. I dette arbeidet blir også nødvendig regelverk vurdert.

Situasjonen i byområdene er forskjellig. For eksempel er både svevestøv og nitrogendioksid et stort problem i Oslo, mens nitrogendioksid er det største problemet i Bergen. Dette fører til at myndighetene må ta i bruk forskjellige virkemidler i de byområdene som er omfattet av prosjektet ”Bedre byluft”.

Akuttiltak

Fra 1. desember skal det iverksettes midlertidig reduksjon av fartsgrensen som akuttiltak i Oslo, når det ventes overskridelse av en definert tiltaksgrense for svevestøv. Denne grensen svarer til kartleggingsgrensen i Forskrift om grenseverdier for lokal luftforurensning og støy, den såkalte grenseforskiften. På slike dager blir fartsgrensen satt ned fra 80 og 70 km/t til 60 km/t på visse strekninger. Hensikten med slike akuttiltak er å begrense belastningen på dager med særlig høye konsentrasjoner av luftforurensing. Varsling og iverksetting av en slik midlertidig nedsettelse av fartsgrensen vil skje på grunnlag av prognoser for luftkvaliteten i kommende døgn.

Det vurderes også andre typer akuttiltak, og det tas sikte på at det seinere på vinteren kan innføres ytterligere ett tiltak som også kan tas i bruk i Bergen. Et tiltak som kan være aktuelt er forbud mot å kjøre biler uten katalysator. Etterhvert som prosjektet ”Bedre byluft” høster erfaring vil man vurdere å ta i bruk mer omfattende restriksjoner.

.

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen