Historisk arkiv

Byrådsavdeling for næring og byutvikling i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

13.11.98

Samferdselsdepartementet - Miljøverndepartementet - Byrådsavdeling for næring og byutvikling i Oslo

Stat og kommune samarbeider om byutvikling i Bjørvika

Stat og kommune er enige om et videre tett samarbeid for å sikre et helhetlig og samordnet grep om utviklingen i Bjørvika. Som et viktig skritt i dette arbeidet presenterer i dag Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Oslo kommune i fellesskap rapporten «Byutvikling i Bjørvika - Bispevika - En analyse av potensialet for verdiskaping». Rapporten belyser byutviklingsmulighetene forutsatt at E-18 legges i senketunnel gjennom området.

Formålet med rapporten er tredelt; For det første ønsker stat og kommune å få fram et felles faktagrunnlag for byutviklingspotensialet i Bjørvika.

For det andre har det vært et mål å konkretisere kostnadene ved nødvendige investeringer, samt å få fram den verdiskaping som byutviklingen gir. Verdiskaping omfatter først og fremst verdiøkninger på utbyggingsarealene, men knytter seg også i betydelig grad til visuell kvalitetsheving av området, tilgjengelighet til fjorden og de ringvirkninger som endret status for området kan gi nærliggende områder som Kvadraturen og Gamlebyen.

Et tredje formål har vært å få fram et grunnlag for dialog om finansieringsløsninger for senketunnelen - som fra statens side er forutsatt finansiert ved bompenger, statlige midler og lokale bidrag.

Utredningen er laget av Statsbygg og Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, etter oppdrag fra Samferdselsdepartementet, Miljøverndepartementet og Byrådsavdeling for næring og byutvikling i Oslo kommune.

Vedlegg: Sammendrag av utredningen (3s.)

Kontaktpersoner:
Statssekretær Jesper Simonsen, Miljøverndepartementet, tlf. 22 24 57 02
Ekspedisjonssjef Anne Sæterdal, Miljøverndepartementet, tlf. 22 24 59 00
Statsråd Odd Einar Dørum, Samferdselsdepartementet, tlf. 22 24 81 00
Rådgiver Anne-Mette Ringdal, Samferdselsdepartementet, tlf. 22 24 83 28
Byråd for næring og byutvkling i Oslo kommune Olaf Stene, tlf. 22 86 17 86
Fungerende direktør for Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune
Tore Langaard, tlf. 22 66 29 00

Lagt inn 18. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen