Historisk arkiv

E 18 i nordre Vestfold: Bygges ut til firefelts motorveg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 39/1998
Dato 8.mai 1998

E 18 i nordre Vestfold:

Bygges ut til firefelts motorveg

E18 i nordre Vestfold skal bygges ut til firefelts motorveg på den 33 kilometer lange strekningen mellom Gutu og Kopstad. Denne utbyggingen skal være ferdig innen utgangen av 2002, går det fram av et forslag som regjeringen la fram i statsråd i dag.

- Det har vært et sterkt og bredt engasjement for å bedre sikkerheten og redusere køkjøringen på E18 i Nordre Vestfold. Den foreslåtte utbyggingen til firefelts motorveg vil ha positive virkninger for trafikksikkerhet og framkommelighet, sier samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Regjeringen foreslår en ordning med innkreving av bompenger for å dekke kostnadene ved utvidelse av vegen fra to til fire felt på den 30 kilometer lange strekningen Gutu - Helland og bygging av ny firefelts motorveg på den tre kilometer lange strekningen Helland - Kopstad. Kostnadene for denne bompengefinansierte utbyggingen er beregnet til i alt 860 millioner kroner.

Den foreslåtte utbyggingen vil, sammen med den utbygging av ny E18 som allerede er gjennomført eller vedtatt, gi firefelts motorveg på den 35 kilometer lange strekningen fra Koppervikdalen ved Drammen til Kopstad i Vestfold.

Med den bompengefinansierte utvidelse til fire felt som nå foreslås, vil de samlede kostnadene utbygging av firefelts veg Gutu - Kopstad, medregnet nytt kryss ved Kopstad, bli på 2 830 millioner kroner. «Bompengedelen» på 860 millioner kroner svarer til 30,5 prosent av de samlede kostnadene, mens den øvrige utbyggingen dekkes ved bevilgninger over statsbudsjettet.

Utbyggingen av ny E18 i nordre Vestfold tok til i 1993, og ny firefelts motorveg mellom Eik i Drammen og Gutu i Sande ble åpnet for trafikk i oktober 1995. Anleggsarbeidet på strekningen sørover fra Gutu startet sommeren 1994. Tofelts utbygging fra Gutu til Helland og bygging av nytt Kopstadkryss er planlagt gjennomført med statlige midler.

Innkreving av bompenger

I forslaget vises det til at vegnettet i nordre Vestfold er forholdsvis tett. De

trafikanter som ikke ønsker å betale bomavgift på den nye vegen vil derfor ha alternative ruter. Dersom bompengeordningen skal bli i stand til å finansiere den planlagte utbyggingen, er det nødvendig å opprette bommer på sidevegssystemet, i tillegg til en hovedbom på den nye E18-strekningen. Trafikken til sidevegene må belegges med avgift, for å hindre en betydelig «trafikklekkasje» fra den nye E18, går det fram av forslaget.

- Beregninger har også vist at det vil være nødvendig med samme bompengetakst i hele sidevegssystemet. Dersom det ikke opprettes bommer på sidevegssystemet - med samme takst som ved ved hovedbommene - vil trafikken på sidevegene øke, noe som også vil ha uheldige trafikksikkerhets- og miljømessige sider, heter det.

I forslaget er det forutsatt bomstasjoner sør for Gutu. I tillegg foreslås det bom på dagens E18 ved Ødegården og på to av avkjøringene i Hanekleivakrysset på den nye E18. Dette betyr at alle bommene vil bli plassert i Sande kommune. Uten disse ekstra bommene ved avkjøringen.

ved Hanekleivakrysset, vil trafikken gjennom Sandre sentrum øke vesentlig.

Et selskap som er fullt ut eid av Vestfold fylkeskommune skal stå for innkrevingen av bompenger. Det er forutsatt at innkrevingen av bompenger skal ta til 1. januar 2002

- Det er grunn til å regne med at bomstasjonene på E18 ved Kjellstad i Buskerud og på Lannerheia i Telemark er avviklet innen den tid og at disse to bompengeselskapene er gjeldfrie når bompengeinnkrevingen på E18 i Vestfold starter, heter det i forslaget.

Vegutbedring og bygging av gang- og sykkelveger i Sande

Regjeringen foreslår at Sande kommune skal få 25 millioner kroner som kompensasjon for ulemper som kommunen får som følge av bompengeordningen. Beløpet skal nyttes til gang- og sykkelveg langs riksveg 32 og til utbedring av det lokale vegnettet i Sande sentrum.

- Utbyggingen av ny E 18 er ikke forutsatt å få virkninger som gjør det nødvendig å gjennomføre større avbøtende tiltak på det omkringliggende vegnettet. Dersom det skulle bli nødvendig med avbøtende tiltak i tillegg til det som er planlagt i Sande, vil Samferdselsdepartementet komme tilbake til dette i samband med de årlige budsjettproposisjonene, går det fram av forslaget.

Priv. til red.

Som den neste siden i telefakssendingen følger et oversiktskart som viser vegsystemet i Nordre Vestfold, med blant annet angivelse av plassering av foreslåtte bomstasjoner.

Lagt inn 8. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen